Zlatý fond > Diela > Násmešné listy


E-mail (povinné):

Jonáš Záborský:
Násmešné listy

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Daniela Kubíková, Lucia Kancírová, Lucia Muráriková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 67 čitateľov

27. Blaženosť vysťahovalca do Ameriky

Ľudia! Poďte všetci úhrnom do Ameriky, čo by ste mali Atlantické more preplávať ako bujak Jupiter s unesenou Europou.[13] Počujte, ako sa tu vedie mne a nezáviďte mi, ak môžete. Prvé, čo som uzrel v Amerike, bol veliký zástup ľudu s okurovadlami. Náhle som vystúpil z lode, tak ma okúrili myrhou, že ani pápeža ináč. Potom ma vniesli chlapi na zlatých nosidlách do mramorovej kúpeľne. Tam náležite okúpali, vydrhli kokosovým mydlom, natreli ružovou vôdkou a obliekli do nového šarlátového kaftana. Potom mi predstavili tisíc najkrajších paničiek, samé Laury a Míny,[14] aby som si volil, nie jednu, ale desať. Voľba ťažká, keď všetky boly nadmieru rozkošné. Pojal som teda len ktoré bližšie. S nimi ma odviedli do skvostného paláca. Sto maľovaných, zrkadlami, posteľami, kasňami, stolmi, divánmi, kreslami, obrazmi zaopatrených, parketovaných, vyvoštených, čalúnmi potiahnutých svetlíc čakalo tam na mňa a moje preľúbezné hurisky, ktoré plesaly okolo mňa, pospevovaly, smialy sa, pošklbovaly ma. V pivniciach mi ukázali tisíc sudov najohnivejšieho storočného vína a tisíc debien samých dukátov. Chlievy boly plné ohnivých žrebcov, kráv a volov, vozárne pozlátených batárov, veličizná záhrada ovocia, kvietia, zeleniny, sôch, vodometných prameňov. Naprostriedku tak hladko dláždeného dvora, že by si sa mohol kĺzať po hladenom mramore, stála ohromná bronzová socha Washingtonova.[15] To, riekli mi, všetko tvoje, a ak to premárniš, za pokutu musíš prijať desať ráz viac. Poďte, ľudia, do Ameriky! Lebo ja som tu mal takýto pekný sen na hnilej slame.



[13] Bujak Jupiter s usnesenou Europou — Europa bola kráľovská dcéra vo Fenícii. Otec jej bol Foinik, podľa iných Agénor. Zaľúbil sa do nej Zeus (rímsky Jupiter), najvyšší boh. Aby svoj cieľ dosiahol, premenil sa na býka a v tej podobe uniesol Europu z Fenície na ostrov Krétu, kde mu porodila synov Minosa, Rhadamantysa a Sarpedona.

[14] Samé Laury a Míny — narážka na básnika Petrarcu, ktorý ospieval Lauru, a na nášho Jána Kollára, ktorý v „Slávy dcere“ ospieval svoju Mínu

[15] Ohromná socha Washingtonova — George Washington (1732 — 1799) — zakladateľ Spojených štátov severoamerických a ich prvý prezident (od r. 1789 a potom znova od r. 1793 až do r. 1797, keď sa zriekol hodnosti, lebo útočili na smer jeho politiky)





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.