Zlatý fond > Diela > Väznenie, vyslobodenie a putovanie Jána Simonidesa a jeho druha Tobiáša Masníka


E-mail (povinné):

Ján Simonides:
Väznenie, vyslobodenie a putovanie Jána Simonidesa a jeho druha Tobiáša Masníka

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Zuzana Babjaková, Daniel Winter, Zuzana Šištíková, Iveta Štefániková, Erik Bartoš.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 141 čitateľov

Sasko

Do Wittenbergu[286] sme prišli dňa 22. januára roku 1676 (podľa nového spôsobu),// pričom nás viedol a sprevádzal Boh. //Ľahko sme dostali pohostinstvo// u pána Jána Gobia, ktorým nám dal zadarmo izby a lôžka a neraz nás občerstvil jedlom, pitím a iným a ustavične sa usiloval osožiť našim veciam. //Odpočinuli sme si tu. Dňa 25. januára — podľa nového spôsobu (15. však podľa starého spôsobu) — //sme zapísali svoje mená// do zoznamu akadémie// medzi akademických občanov. Rektorom bol vtedy vznešený pán, doktor //medicíny// Michal Sennert.[287] Potom sme navštívili pána doktora Calovia,[288] Deutschmanna[289] a iných. Univerzita nám poskytla zadarmo tri mesiace konvikt.[290]

//Súkromne sme navštevovali niektoré verejné dišputy. Súkromne sme napokon vypracovali aj nejaké dišputy.// Medzi inými posvätnými cvičeniami som sa tu venoval štúdiu teológie. Na dôkaz toho som aj napísal dišputu Collegium apostolorum[291] (Zbor apoštolov) proti jezuitovi Mikulášovi Kelliovi a verejne som dišputoval //v apríli// za predsedníctva pána doktora Deutschmana. //„Oponentom som bol ja,“ — vraví Masník — „M. Platani[292] a Krištof Mazarius.[293] Svoju dišputu som dosiaľ nedal vytlačiť z určitých dôvodov.“

Vo Wittenbergu sa nachádzajú zriedkavé veci, ktoré hodno vidieť, najmä v zámockom chráme:

Po prvé: socha kráčajúceho a na kríži visiaceho Krista.

Po druhé: nenapodobiteľný obraz Krista zajatého v záhrade.

Po tretie: hrob blahoslaveného Luthera.

Po štvrté: obrovské kosti veľrýb.

Po piate: púť kurfirstov do Palestíny atď.

Z Wittenbergu sme si vyšli dňa 17. júna (podľa nového spôsobu) do Torgau, ktorý je vzdialený štyri míle. Tu za veľkého zhromaždenia ľudí slávnostne konal uhorský vyhnanec Pavol Michaelis[294] akt zavedený v latinskom jazyku, a to na oslavu jubilejného roku, na pamiatku formuly svornosti.[295] Účinkovali s ním uhorskí študenti, ktorých zavolali z Wittenbergu. Túto slávnosť konal s veľkými výdavkami a poctil ju svojou prítomnosťou a prítomnosťou svojich aj najjasnejší saský kurfirst. Prítomní neboli len radcovia, ale aj akademickí doktori a profesori. Stadiaľ sme sa zasa vrátili do Wittenbergu.

Z Wittenbergu sme si vyšli na trhový deň kvôli tretej nedeli po Veľkej noci do Lipska, aby sme si vyzdvihli peniaze, ktoré nám poslali do Norimbergu. Tu v Lipsku sme prijali z rúk pána Joachima Krallera štyridsaťšesť florénov. Keď sme išli do hostinca, ukradli nám ich všetky aj s mešcom. Nemali sme ani čím zaplatiť v hostinci. To sa stalo 6. mája — podľa nového spôsobu (26. apríla podľa starého spôsobu.//

Prišli sme teda o peniaze, a preto sme upadli do biedy. To nás prinútilo, aby sme sa neskôr vydali na cestu smerom na Hamburg, chcejúc zozbierať nejaký peniaz.



[286] Wittenberg… — stredisko reformácie a pôsobisko reformátora Martina Luthera (1483 — 1546), ktorý má hrobku v zámockej a univerzitnej kaplnke (1490 — 1499)

[287] Michal Sennert — doktor medicíny a rektor univerzity vo Wittenbergu

[288] doktor Calovius — Abrahám Calov (1612 — 1686), profesor teológie vo Wittenbergu, ortodoxný luterán, autor latinských teologických a polemických spisov (Systema locorum theologicorum — Sústava teologických miest, 1655; Historia syncretistica — Dejiny synkretizmu, 1682).

[289] Deutschmann — Ján (1625 — 1706), ev. teológ a profesor vo Wittenbergu, autor latinských dišpút, náboženských polemík a apológií (Apologia augustanae confessionis — Obrana augsburského vyznania)

[290] konvikt — (z lat.) spoločné bývanie a stravovanie študentov

[291] dišputa Collegium apostolorum — Simonidesova wittenberská dišputa o „zbore apoštolov“, ktorá bola namierená proti leopoldovskému jezuitovi Mikulášovi Kelliovi. Vyšla pod titulom Collegium apostolico-lutheranum (Zbor apoštolsko-luteránsky, Wittenberg 1676).

[292] M. Platani — Matej, wittenberský študent (1676), rodák z Draviec, autor latinských dizertácií z etiky (1690)

[293] Krištof Mazarius — Mazar (Mažár?), pochádzajúci z Tomášoviec, wittenberský študent (1676), neskôr ev. farár (Lovinobaňa a Žilina), ktorý zomrel v Žiline (1. 4. 1708). Písal latinské polemické a obranné spisy (napr. Clipeus veritatis — Štít pravdy, Wittenberg, 1677).

[294] Pavol Michaelis — rodák z Liptovského Svätého Petra, profesor poetiky na lýceu v Prešove, vynikajúci hudobník, ktorý od r. 1663 žil v cudzine (Brieg, Vratislav, Wittenberg, Torgau a Jena), kde zomrel ako alkoholik (1680). Napísal drámu (Actus drammaticus de cryptocalvinistis — Dramatický výstup o skrytých kalvínoch).

[295] formula svornosti — lat. formula concordiae, posledná symbolická kniha luteránskej cirkvi, napísaná r. 1576 viacerými teológmi (Jakub Andreae, Dávid Chytraeus, Martin Chemnitz a i.), aby odstránila spory medzi stúpencami mierneho a prísneho luteranizmu. Vyjadrovala zásady ortodoxného luteranizmu. R. 1577 bola prepracovaná a cirkevne uznaná, ale nie vo všetkých luteránskych krajinách. R. 1676 sa oslavovalo sté výročie jej vzniku.




Ján Simonides

— evanjelický kňaz, spisovateľ memoárovej a cestopisnej prózy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.