Zlatý fond > Diela > Gymnaziológia 3. diel. Školy malomestské


E-mail (povinné):

Ján Rezik:
Gymnaziológia 3. diel. Školy malomestské

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Silvia Harcsová, Zuzana Babjaková, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 82 čitateľov

Zlomky o mestských školách

(Fragmenta Scholarum Oppidanarum)

[613]

Hlava I — Škola v Beckove

(Caput I — De Schola Betzkoviensi)

V Beckove bolo svojho času sídlo vied, ako to dosvedčuje Daniel Holtz z Tisovca, pôvodom Moravan, neskôr kazateľ v Brutovciach na Spiši. Študoval u vzdelaných a učených učiteľov; u M. Gašpara Rakobena, rektora v Třebíči, M. Jána Makovia, rektora v tom istom meste, u Pavla Pelargia, rektora kolégia vo Velkom Meziříčí, u Ondreja Andritia,[614] rektora v Novom Meste nad Váhom a napokon u Jeremiáša Ratkotzia,[615] inak aj Rakocia, beckovského rektora. Pozri Zablerov Index, 171.

Ján Synapius ml., bol synom beckovského farára Michala Synapia. Pozri školu v Hlohovci, diel I, hlava VI, § 20.

Ján Zernotzay podľa Scrinií Daniela Krmana.

Hlava II — Škola v Kalmáncsi

(Caput II — De Schola Calmancensi)[616]

Správcom školy v Kalmáncsi, v župe Sümeg, bol v roku 1559 Tomáš Bellenius,[617] podľa záznamu Matiáša Scaritzaiho[618] v diele o živote Štefana Szegedinyho. V tom čase mu bol učiteľom učený a skromný mladík Tomáš Bellenius, ktorý ho aj v Tolne[619] súčasne s inými svojimi žiakmi vzdelával.

Ten istý Scaritzai u. d. spomína ešte ďalšieho rektora a síce Tomáša Bellinyho ako svojho nástupcu.

Hlava III — Škola v Czegléde

(Caput III — De Schola Csegklediensi)

Zo školskej dielne tohto mesta vyšli viacerí učení mladíci, ako o tom hovorí Matiáš Skaritzai vo svojom diele o živote Štefana Szegedinyho z r. 1546. Medzi nimi sa zmieňuje aj o Albertovi Baconiusovi, ktorý bol tam neskôr farárom.

Okolo r. 1548 pôsobil kazateľ a učiteľ Kis-Szegedi, predtým učiteľ v meste Gyula.

Hlava IV — Škola v Čachticiach

(Caput IV — De Schola Czeithnensi)

Podľa Krmanových[620] zápiskov — Scrinií pracoval v Čachticiach na úseku výchovy a vzdelávania mládeže r. 1613 Matiáš Sartorius[621] a Ondrej Batoviensis.

Daniel Lany pôsobil tam v roku 1632. Pozri školu v Bánovciach, I. hlava I, § 24.

Samuel Kazerius (Kacserius, Káčer) sa spomína v r. 1635, rektorský úrad zamenil neskôr za notársky, ako o tom svedčí Štefan Pilárik vo svojom diele Currus Jehovae mirabilis, IX, 57.

Martin Sculteti.[622] Pozri bytčiansku školu, diel I, hlava III, § 5.

Hlava V — Škola v Gňazdoch

(Caput V — De Schola Gnysnensi)[623]

Martin Klisch (Klesch) sa narodil v Levoči. Tam žil aj jeho otec Stanislav a matka Regina Clementisová. Od najútlejšieho veku si osvojoval základy vied a dobrých mravov na domácich školách. Po otcovej smrti štyri roky neštudoval. Až v dospelejšom veku na radu priateľov sa dal nahovoriť, aby šiel ďalej študovať. Študoval v banských mestách, a to[624] vo Zvolene u rektora Jána Kianku a v Brezne u Jána Roharia (Rotariusa). Za krátky čas svojou usilovnosťou natoľko pokročil vo vedomostiach, že bol hoden prevziať úrad kantora v Poprade. Po dva a polročnom pôsobení v Poprade na odporúčanie slovenského kazateľa Bartholomeja Alauda ho menovali na rektorské miesto v Gňazdoch, kde dva roky veľmi úspešne a svedomite vyučoval. Keď ho však počas náboženského prenasledovania vyhnali, uchýlil sa do Krakova. Onedlho však na radu Jána Arithera prijal učiteľské miesto v Tvarožnej (Spiš). Neskôr bol rektorom aj v Lipanoch. Pozri Zablerov Index, 36. Gymn. III, hl. 22, § 8.

Hlava VI — Škola v Bekešskej Ďule

(Caput VI — Békés Gyula — De Schola Gyulensi)

V meste Békés Gyula, kedysi opevnenom hradbami, pôsobil podľa správy Matiáša Scaritzaiho v rokoch 1545 — 1546 Štefan Szegediny.[625]

Hlava VII — Škola v Keresztúre

(Caput VII — De Schola Kereszturiensi)[626]

Okrem iných, o ktorých sa hovorí v záznamoch, pôsobili tam aj Michal Zvonarits.[627] Pozri o ňom školu v Csepregu, diel I, hlava IV, § 3.

Hlava VIII — Škola v Krompachoch

(Caput VIII — De Schola Krompachiensi)

Vzdelávaniu mládeže sa tam venoval Michal Judicis čiže Richter z Nitrianskeho Pravna. Pozri o ňom stať o škole v Gelnici, diel III, hlava VIII, § 5 a Zablerov Index, 206.[628]

Ondrej Curanus (Kurani), syn kazateľa Jána Kuraniho v Rožkovanoch na Spiši. Pôvodne sa vzdelával na rôznych domácich školách. Vyššie štúdiá absolvoval v Toruni. Bol dva roky poslucháčom prof. M. Jána Naebera, M. Gerharda, M. Hoppia a M. Jána Engelberta.[629] Keď sa vrátil do vlasti, overoval si nadobudnuté pedagogické schopnosti najprv v Lipanoch,[630] neskôr v Krompachoch, kde bol potom aj kantorom. Napokon prestúpil r. 1686 do cirkevných služieb vo Folkmare. Scriniá Daniela Krmana.

Hlava IX — Škola v Ponikoch

(Caput IX — De Schola Ponitzensi)

Na čele tamojšej školy stál r. 1622 učený muž Ján Galli, o čom svedčí záznam Petra Dabovitzena v Index ord. Petra Zablera, 16.

(Poznámka in margine: Viedol aj Školu v Ratkovej v Gemeri, pozri stať o štítníckej škole, diel III, hlava VI, § 6 a v Rožňave, pozri Klein, II, 129).

Podľa MEEE, s. 73 pred r. 1582 pôsobil v Ponikách 5 rokov tamojší rodák Matyáš Transalpíni.

Hlava X — Škola v Revúcej

(Caput X — De Schola Reuuciensi)

História uvádza v tomto meste málo mien učiteľov, ale boli to významní ľudia.

Štefan Moller, rodom z Liptovského Jána, kde žil jeho otec toho istého mena. Na domácej škole ho vyučovali tamojší učitelia. V Brezne sa učil u Alexandra Szocovina,[631] v Spišskej Sobote u Daniela Madaya. Na Schröterovu radu prijal ponuku na miesto do Revúcej, kde viedol dva roky školu s najväčším úsilím. Napokon ho v Revúcej ustanovili za diakona. Pozri Zablerov Index, 2.

V roku 1651 bol tu učiteľom Ján Dubnicay.

Daniel Mazary (Mažari).[632] Najprv bol kantorom v Štítniku, neskôr rektorom v Revúcej (1652). Pre mimoriadnu svedomitosť sa stal farárom v Šumiaci, v Gemeri a neskôr v novohradských Tomášovciach. Bratislavský súd ho odsúdil do žalára na deväť mesiacov. Keď si odpykal trest, musel ešte na galeje do Neapola, Palerma, až napokon podľahol útrapám. Zomrel v r. 1675[633] v Syrakuzách.

V roku 1662 povolali do Revúcej Jána Dianišku z Hnúšte.

V roku 1790 pôsobil Ján Škrabák.

Hlava XI — Škola v Sučanoch

(Caput XI — De Schola Szucanensi)

Asi v r. 1600 spravoval školu v Sučanoch Ondrej Kottsinus a Ján Lutilensis, ako to dosvedčuje ich žiak Ondrej Reichvalský čiže Rezik z Turca, farár v Maťašovciach, v zázname Zablerovho Indexu, 68.

Gabriel Bubenka (Bubenkius, Bubelius), syn Mikuláša Bubelina čiže Budovina, ktorý sa zmieňuje o svojom synovi v liste Matiášovi Lochmannovi v r. 1609. Jeho pôsobenie v Sučanoch (v 40. rokoch 17. stor.) dosvedčuje aj Matiáš Thurotzensis, farár v Že00000hre v Šariši, v Zablerovom Indexe, 219.

Ján Dolecius, o ktorom zanechal záznam Martin Chalupka v Zablerovom Indexe, 70.[634]

Hlava XII — Škola v Tasnáde

(Caput XII — De Schola Tasnadiensi)

Obec Tasnád v stolici Szolnok je známa úrodnými vinohradmi. V tejto obci otvoril školu Štefan Szegedy. Stalo sa tak po jeho návrate z Wittenbergu, ako o tom píše Matiáš Scaritzai. Pozri aj Czwittinger, 364.

Hlava XIII — Škola v Teplici

(Caput XIII — De Schola Teplicensi)

V Teplej vo Spiši účinkovali nasledujúci učitelia:

Daniel Ölsinger (Ölsner). Pozri školu v Gelnici, diel III, hlava VIII, § 4.

Ondrej Grenercius (Gresner). Pozri školu v Hybiach, diel IV, hlava II, § 7. Pozri aj wittenberský exemplár III, hlava XLVI, s. 428 (nepag.).

Hlava XIV — Škola v Túrovciach

(Caput XIV — De Schola Thuriunsi)

Štefan Szegedinus. Podľa údajov Matiáša Scaritzaiho Szegedyho vyhnali z Temešváru, ale ho prijali s najväčšími poctami v Túrovciach (v Honte) na škole, ktorú potom viedol v r. 1551.

Jeho nástupcom bol Pavol Thurius (Thuri), žiak Filipa Melanchtona, neskôr naklonený kalvinizmu.[635]

(Fragmenty bratislavského exemplára v hlave XIV sem vkladajú stať o škole v Turanoch. De Schola Turaniensi. Tamojšiu školu vydržiaval rod Révaiovcov. Pôsobil tam Martin Joannides zapísaný do matriky turčianskeho kontubernia 18. februára 1648.

Juraj Lipay, podpísal 8. augusta 1685 zákony turčianskeho bratstva.

Štefan Schimkovits; (Šimkovič) v roku 1706 ho prijali do turčianskeho bratstva).

Hlava XV — Škola v Tolnej

(Caput XV — De Schola Tholnensi)

Na školu v Tolnej, v župe Tolna pri Dunaji, si pozvali v r. 1553 za rektora okrem iných Štefana Szegedyho.[636] Po ňom nastúpil Michal Sztarinus, ktorý bol tam aj farárom.

(Imrich Zigerius pôsobil v r. 1549. Podľa marginálnej poznámky).

Hlava XVI — Škola v Trnovci

(Caput XVI — De Schola Trnoczensi)

Liptovský Trnovec patril pod panstvo Likavky. Jeho občania vedeli kedysi dosť dobre po latinsky a starali sa vzorne o svoju školu.

Ján Brezenský pôsobil r. 1580.[637]

Tomáš Bohusius (Bohuš), r. 1598, ktorého meno spomína Ján Bathurius v Zablerovom Indexe, 48.

Ján Zahorecký (Zahoretsky) bol rektorom okolo r. 1693.

Ján Dropa[638] bol praeceptorom, potom dva roky rektorom, neskôr bol farárom v Liskovej; keď ho odtiaľ vyhnali, prešiel do Dolných Ráztok. Na štúdiách v Kežmarku bol Eckardovým žiakom. Mal to byť prvý a posledný rektor v Trnovci v dobe rákóczyovského povstania, ako poznačil mladší Buchholtz.

Juraj Szekan pôsobil r. 1792.[639]

Hlava XVII — Škola v Tvrdošíne

(Caput XVII — De Schola Tvrdosiensi)

(Tvardossinensi)[640]

Juraj Scaevola pôsobil v r. 1656 podľa Subsidia Juraja Buchholtza.

Jonáš Petrozolinus bol v r. 1666 rektorom v Tvrdošíne, neskôr sa stal diakonom v Dolnom Kubíne a potom v Košiciach.

(Bratislavský exemplár v odseku Fragmenta, hlava XVIII, zaraďuje stať De Schola Varallensi — o škole v Kláštore pod Znievom v Turci. Občania tejto obce mali evanjelickú školu, na ktorej vyučoval „bonas litteras“ Ján Thoranius z Valentovej ok. r. 1621. Potom bol diakonom v Turčianskej Mare, neskôr v Slovenskom Pravne).

Hlava XVIII — Škola vo Vásonye

(Caput XVIII — De Schola Vásonniiensi)

Vo Vásonye pri Veszpréme sa spomína ako rektor Ján Krman z Ilavy, syn rodičov opísaných vo stati o ilavskej škole, diel I, hlava VIII, § 27. Narodil sa r. 1669, bol bratom Daniela Krmana. Pre nepriaznivé životné podmienky nemohol navštevovať zahraničné vysoké školy. Študoval len v Uhorsku, a to v Trenčíne u Eliáša Lányho,[641] v Modre u Martina Martinyho a Jána Gerharda, v Kremnici u Davida Parschitzia. Po úspešných štúdiách mohol prevziať rektorát vo Vásonye, z ktorého po dvoch rokoch prešiel na cirkev v Kapolcsi (župa Zala), ako poznamenáva Zablerov Index, 20.

Hlava XIX — Škola vo Vranove

(Caput XIX — De Schola Vranoviensi)

Matiáš[642] Damascenus. Pozri stať o škole v Prešove, diel II, hlava VIII.

Ján Gnostitius, ktorého meno uvádza Michal Plaško, farár v Jankoviciach v Zemplíne v Zablerovom Indexe, 88.

Demetrius Verbitzer pôsobil tam dva roky ako rektor. Potom bol farárom v Kendiciach pri Prešove, ako píše Zablerov Index, 183.



[613] Exempl. SAV má svoje fragmenty v diele III, hl. 6, s. 151 n. Martinský exempl. pripája ich bezprostredne k III. dielu.

[614] Ondrej Andritius pôsobil r. 1630 v Novom Meste nad Váhom. Gymn. III, hl. 28, § 9.

[615] Ratkotzius píše aj bratislavský exempl. vo Fragmentoch, hl. I. Exempl. SAV 151 používa tvar Rokotius.

[616] Schola Calmanczensis podľa martinského exempl., Fragmenta, hl. 2, alebo Calmatschiensis podľa exempl. SAV 157 a wittenb, 329, III, hl. 11.

[617] Bartholomaeides 39 ho menuje Thomas Bellarinus s poznámkou, že je to ten istý, ako ho Gymnasiologia uvádza pod menom Bellenius. Od 12. júla 1560 študoval vo Wittenbergu. Bratislavský exempl., u. m., ho charakterizuje ako „vir doctus et modestus“ (učený a skromný muž), ktorý odišiel zo školy v Kalmácsi do Wittenbergu, v. r. 1561 do Segedína ,ad suam patriam‘ (do svojho rodiska) a prijal miesto v Décsi pri Békési, odkiaľ ho Turci odvliekli do Kaposváru.

[618] Matthaeus Scariczeus v diele De vita et obitu Stephani Szegedini, ktoré vyšlo v jeho väčšom diele Loci communes theologiae sincerae (Čisté všeobecné myšlienky v teológii), Basileae 1583. Fabó II, 25.

[619] Tolna leží v južnom Maďarsku na pravom brehu Dunaja. Bellenia spomína aj Peter Lascovius v predslove traktátu De homine (O človekovi). Exempl. SAV 157.

[620] Starý otec Daniela Krmana, autora Scrinií, Ján bol v Čachticiach kazateľom v rokoch 1635 — 1642. Hornyánszky 38.

[621] Matiáš Sartorius bol od r. 1616 farárom v Kovarciach pri Topoľčanoch, v r. 1620 v Novom Meste nad Váhom. Fabó III, 181 a 148.

[622] Martin Sculteti z Bardejova bol synom Severina Scultetiho, prešovského a bardejovského rektora. Od 7. novembra 1599 študoval vo Wittenbergu (Bartholomaeides 103), po školskom pôsobení v Čachticiach prešiel do Bytče do cirkevných služieb.

[623] Exempl. SAV má túto stať v diele III, hl. 18, s. 170 n. wittenb. s. 350 — 351.

[624] Ján Kianka pôsobil vo Zvolene r. 1600 (Gymn. II, hl. 23, § 6), Rotarius v Brezne r. 1606 (Gymn. II, hl. 2, § 7).

[625] Pozri Czwittinger 364. Neskôr Szegediny odišiel do Czeglédu (Hornyánszky 72). Od r. 1562 bol v Gyule rektorom Demeter Sybolthi, Slovák z Trnavy, o ktorom pozri viac u Bartholomaeidesa 37, Kleina II, 493 — 495, Fabóa III, 201 v pozn.

[626] Keresztúr leží v župe Vasvár v Maďarsku. Exempl. SAV III, hl. 26, s. 183 dôvodí, že tam bola slávna kníhtlačiareň, kde vydali dielo Loci Theologici od tübingenského doktora teológie Matiáša Haffentefera. Do maďarčiny ich preložil r. 1614 Imrich Zvonarits z Csepregu. O Zvonaritsovi sa zmieňuje aj Štefan Pilárik v Currus Jehovae, cap. VII, s. 39. Wittenb. exempl., IV, hl. 21, s. 371 n.

[627] Michal Zvonaritz bol tam učiteľom v r. 1590, neskôr sa stal superintendentom. Narodil sa v Sárváre v župe Vasvár, študoval v Csepregu, Komárne a v Strážach pod Tatrami. Neskôr bol kazateľom v Szákony pri Šoprone. Hornyánszky 95. Jeho život napísal básnickým štýlom Štefan Lethényi, kazateľ v Csepregu. Exempl. SAV, 183.

[628] V Gelnici pôsobil Michal Judicis-Richter v r. 1631, v Krompachoch podľa exempl. SAV, 183, v roku 1633. Hornyánszky 104 pridáva rok 1660.

[629] Engelharda píše bratislavský exempl., u. m.

[630] Gymn. III, hl. 22, § 11 Kuranus prišiel r. 1684 do Krompách z Lipan podľa Hornyánszkeho 104.

[631] Alex. Szocovinus pôsobil v r. 1600 v Brezne. Gymn. II, hl. 2, § 3. Pozri aj exempl. SAV s. 205. Prešovský exempl. III, list 209, hl. 10, § 2 pripája k menu učiteľa Daniela Madaya ďalšie meno Imricha Papustku na rok 1651. Hornyánszky 238 pripisuje k tomu istému roku učiteľa Jána Dubnicaya.

[632] Meno Mažari používa exempl. SAV, 205, a bratislavský v odd. Fragmenta, hlava X a wittenb. III, hl. 37, § 4, str. 408.

[633] Podľa exempl. SAV, 205, v r. 1677. Mená učiteľov Dianišku a Škrabáka pripisuje Hornyánszky 238.

[634] Ďalších učiteľov v Sučanoch uvádza Hornyánszky 265 a bratislavský exempl. III, 21. Porovnaj wittenb. ex., III, hl. 45.

[635] O jeho náklonnosti ku kalvinizmu pozri viac u Fabóa II, 125 a I, 62 v pozn.

[636] Bratisl. a wittenb. exempl., u. m., hl. 15, píše ,Ján‘ Szegedini.

[637] Brezanského spomína iba Hornyánszky 271.

[638] Meno Jána Dropu uvádza iba exempl. SAV, 225, § 4.

[639] Juraja Szekana zná iba Hornyánszky 271.

[640] Tvar v exempl. SAV III, hl. 57.

[641] Tvar mena ,Eliáš‘ Lani píše martinský, prešovský aj bratislavský exempl. v hlave 19. Gymn. školy trenčianskej II, hl. 21 ale zná Izáka Lániho ok. r. 1617 (§ 13) a Zachariáša Lániho ok. r. 1625 (§ 18). Martina Martinyho modranská škola v Gymn. II, hl. 16, neuvádza. Ján Gerhard tam pôsobil v r. 1686 (u. m., § 11). Dávid Parschitius v r. 1668 (Gymn. II, hl. 7, § 10).

[642] V Gymn. II, hl. 8, § 12 (škola v Prešove) píše tvar Martin Damascenus. Text vranovskej školy a ďalšie state nemajú pokračovanie. Vranovská škola sa končí § IV, nasledujúci § V je len naznačený, pokračovanie chýba, a tým sa končia v rukopise martinského exemplára Fragmenta.

« predcházajúca kapitola    |    



Ján Rezik

— autor biografickej prózy, pedagóg, autor dejín hornouhorského ev. školstva v 16. — 18. storočí, autor lat. príležitostnej poézie a školských drám Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.