Zlatý fond > Diela > Časopisecké zprávy


E-mail (povinné):

Ľudovít Štúr:
Časopisecké zprávy

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Michal Belička, Mária Kunecová, Ida Paulovičová, Slavomír Kancian.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 62 čitateľov

Z listu cestujúceho slováka

[45] [46]

Medzi inými radosťami, ktoré sme v staroslávnej Prahe českej dosiaľ zažili, najmä tá nás veľmi dojala, ktorú nám priateľ náš pán H.[47] poskytol príležitosť zakúsiť. Jeho pričinením totiž vyplnila sa nám, niekoľkým cestujúcim Slovanom, nachádzajúcim sa práve v Prahe, tá túžobná žiadosť vypočuť preslávené nápevy k posledným šiestim básňam rukopisu Královédvorského, zložené slovutným umelcom hudobným pánom Tomáškom.[48] Viete, ako sme sa, odchádzajúc od vás, tešili na počutie majstrovských týchto, ako bola o tom reč, hudobných výtvorov; no nenazdali sme sa, že táto naša žiadosť sa tak vyplní, ako sa to vskutku stalo. Slovutný umelec pán Tomášek, dopočujúc sa od príbuzného svojho, nášho priateľa pána H., o našej žiadosti, s opravdivou slovanskou prívetivosťou jej zadosťučinil, pozvúc nás spolu s niekoľkými prítomnými Slovanmi k sebe samému, kde na naše veľké potešenie spevy tieto predniesla znamenitá ochotníčka pani J.[49] ľúbezným hlasom za sprievodu samého skladateľa na fortepiáne.

Milí bratia! Keď sme počuli tieto prekrásne, zaiste pravoslovanské zvuky, úprimne by sme aj vám takú vznešenú zábavu boli dožičili. Ale nie sme schopní posúdiť túto prevýbornú hudbu, ani opísať, ako na naše city účinkovala. Usilujte sa čo najskôr pripraviť si podobnú zábavu; a iste, hoci vám to šťastie, takýchto umelcov totiž počuť, sotva bude dožičené, jednako prekrásnymi tými zvukmi okúzlení budete.



[45] Z listu cestujúceho Slováka

Zpráva vyšla s nadpisom (Z listu cestujícího Slováka) v Květoch V, 1838, Príl. XX., str. 80 a podpísaná len skratkou: Š. Že je jej autorom Štúr, uvádza sa v celkovom obsahu k celému ročníku Květov takto:

Zprávy z Ilirska, od L. Štúra 79

Z listu cestujícího Slováka, od téhož 80

Zprávu prepisujeme z pôvodnej češtiny do slovenčiny.

[46] Z listu cestujúceho Slováka — Štúr sa v tomto čase zastavil v Prahe na svojej ceste na štúdium do Halle. S ním boli aj iní slovenskí študenti.

[47] Pán H. — pravdepodobne Václav Hanka (1791 — 1861), český slavista, vydavateľ podhodeného Rukopisu královédvorského. Štúra viazala k Hankovi úcta a obdiv. Či v tomto prípade skutočne ide o Hanku, oslabuje zmienka ďalej v texte, že H. bol príbuzným Václava Tomáška, čo nemáme zistené.

[48] Václav Jan Tomášek (1774 — 1850) — český hudobný skladateľ, žijúci vtedy v Prahe, ktorý medziiným zhudobnil aj šesť lyrických piesní Rukopisu královédvorského (Kytice, Jahody, Róže, Opuštěná, Zezhulice a Skřivánek). Dielo vyšlo tlačou roku 1838 v českom znení a zároveň s nemeckým prekladom V. A. Svobodu.

[49] Pani J. — podľa Z. Sojkovej (Ľ. Štúr, K přátelům, k bratrům, str. 342) pravdepodobne ide o Tomáškovu žiačku a švagrinú J. Eberovú, vydanú Glaserovú. (Kedže v tomto smere nemáme istotu, prepisujeme pôvodné G nie ako G, ale J.)





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.