Zlatý fond > Diela > V službe národa


E-mail (povinné):

Štefan Marko Daxner:
V službe národa

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Jozef Vrábeľ, Viera Studeničová, Michal Belička, Alena Kopányiová, Zuzana Babjaková, Zdenko Podobný, Ivana Gondorová, Daniel Winter, Eva Lužáková, Ivana Černecká, Nina Varon, Erik Bartoš, Jakub Košuth, Ida Paulovičová, Dušan Kroliak, Slavomír Kancian, Katarína Tínesová, Ondrej Dobias, Martina Kazdová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 100 čitateľov

Testament

Štefan Daxner,

narodený 22. decembra 1822, zomrel 11. apríla 1892.

[607]Sentenciu generálneho konzistória som ešte nedostal. Ja síce platiť nebudem, nech ma exekvujú, ale rád by som podal protest proti môjmu odsúdeniu a ver mi,[608] že protest ten nebudem vstave zostaviť. Strašne ma to rozčuľuje. S rozčúlením i môj chorobný stav zhoršuje sa nielen bezsennosťou, ale aj ináč, takže nie som vstave myslieť a myšlienku formulovať… Proti nespravodlivému, nesvedomitému, zákon svetský a cirkevný rušiacemu, jedine na svojvôli ľudskej založenému pokračovaniu oproti mne, a proti doneseným súdnym výrokom, nemajúcim žiadneho zákonitého základu, protestujem i preto, lebo výrokom tým urazená je i moja, dosiaľ v každom, ako politickom, tak cirkevnom a mravnom ohľade bezúhonná česť a dobré meno. Ja celý svoj život verne a obetavo slúžil som svojej cirkvi, napomáhal som jej dobrobyt, o čom skromnému majetku môjmu zodpovedajúce fundácie moje dostatočne svedčia; a nikdy v ničom neprehrešil som sa proti zásadám, učeniu a záujmom svojej cirkvi. Konečne protestujem i z tej príčiny, lebo verím, že nadíde doba, v ktorej svedomití, spravodliví, duchom kresťanským a cirkevným nadchnutí mužovia budú zasedať v areopágoch cirkevných, a pred týmito mám pevný úmysel žiadať revíziu svojej pravoty, poťažne reštitúciu svojej cti; k čomu, keby som sa sám toho nedožil, i potomkov svojich zaväzujem. Keď nespravodlivo odsúdený a usmrtený Jean Calas[609] i po smrti mohol byť súdobne za nevinného vyhlásený, pevne verím, že stane sa i pri mne. Samosebou rozumie sa, že na sumu peňažitú, na mne exekvovanú a jej zákonité úroky, podržujem si právo exekúcie a náhrady… Dnes práve cítim sa niečo lepšie; no že obľahnem o pár dní následkom terajšej rozčúlenosti, to je isté.



[607] Testament Štefana Daxnera. Cirkevné listy VI, 1892, str. 65 — 66.

Cirkevné listy, ktoré redigoval zať Št. Daxnera Juraj Janoška, uverejnili pri príležitosti Daxnerovej smrti nekrológ, ktorého autorom bol Michal Bodický, vtedy ev. farár v Pondelku a blízky známy zosnulého, ktorý mal aj pri jeho pohrebe okrem pilianskeho ev. farára reč.

List napísal Daxner svojmu zaťovi, ev. farárovi Jurajovi Janoškovi. Bodický ho neuverejnil v celom rozsahu. Daxner ho napísal 16. októbra 1891 a možno ho považovať za jeho testament. List sa asi stratil.

[608] Píše to svojmu zaťovi. (Pozn. M. Bodického.)

[609] Jean Calas, ktorého Daxner v liste spomína, bol obeťou protiprotestantského fanatizmu. Calas bol protestantským obchodníkom a 9. marca 1762 ho popravili pre falošné obvinenie z vraždy syna, že chcel prestúpiť na katolícku vieru, hoci ten spáchal samovraždu. Až neskoršie Calasa rehabilitovali.

« predcházajúca kapitola    |    



Štefan Marko Daxner

— slovenský šľachtic, politik, právnik, publicista a národný buditeľ, iniciátorom celonárodného zhromaždenia v Liptovskom Svätom Mikuláši v roku 1848, spolutvorca Žiadostí slovenského národa, iniciátor Slovenského národného zhromaždenia v Martine v roku 1861, hlavný osnovateľ Memoranda národa slovenského a člen prvej slovenskej celonárodnej ustanovizne Tatrína Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.