Zlatý fond > Diela > Listy Andrejovi Kmeťovi


E-mail (povinné):

Ľudovít V. Rizner:
Listy Andrejovi Kmeťovi

Dielo digitalizoval(i) Jozef Vrábeľ, Viera Studeničová, Michal Belička, Mária Kunecová, Ivana Guzyová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Erik Bartoš, Ida Paulovičová, Slavomír Kancian, Katarína Tínesová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 59 čitateľov


 

69

[732]

Dôstojný pane!

Boh daj Vám v každom ohľade šťastný Nový rok!

Cez sviatky prekutal som dosť pozorne Cyrilla a Methoda z r. 1851, 1852 a 1853. V ročníku (nového behu) prvom, Chrástekom redigovanom z r. 1852, v číslach 7 a 8, našiel som článok: V čom sa má javiť láska kňaza vôbec, a obzvlášte na Slovensku! s podpisom - + - a domnievam sa, že to bude tenže článok, na ktorý myslel veľk. p. kanonik Novák, lebo je v ňom reč nielen o zakladaní spolkov striezlivosti, ale aj o iných spolkoch: náboženských, literárnych, hospodárskych atď. Iných článkov lebo dopisov s takým podpisom nenašiel som. Keď starému pánovi zdeliť ráčite nadpis tohože článku, snáď rozpamätá sa.

Z prispievateľov do I. roč. Cyrilla a Methoda žili by ešte dvaja: On a všetkým nám drahý Sasinek. Žijú z tej doby ešte pp. Rojko,[733] Ballay[734] a Strakovič, ale tí do tohto ročníku neprispievali.

Otázka je, či p. kanonik aj do iných časopisov písaval?

V mojom rukopise prichodí: Pavel Novák,[735] pernecký. Tento, tuším, utiahol sa nedávno na odpočinok. Menovaný p. kanonik v mojom rukopise neprichodí, lebo nestretol som sa v žiadnom časopise s jeho menom. Teraz vŕta mi hlavu, či niektoré príspevky v ďalších ročníkoch Cyrilla a Methoda (1856) pod menom P. Novák uverejnené (ktoré som perneckému Novákovi prisadil) nepochodia z pera p. kanonikovho? Pernecký jich mohol písať, lebo vtedy bol už 20-ročný, keď narodil sa r. 1836. Rád by som bol s týmto na čistom. Ráčte sa ho, prosím, o tomto opýtať a zároveň nech Vám zdelí i to, kde, ktorého dňa a roku sa narodil. Keby som vedel, kde žije teraz pernecký p. Novák, obrátil by som sa na neho s niekoľkými otázkami. A či sú to nie bratia?

Dcéra mi už chcela utekať, ale ešte ju nepustíme. Je veľmi nervóznou. Už sa s nami so všetkými vyvadila. Pred samými sviatkami povolal som k nej dr. Markoviča, ktorý tvrdí, že je s ňou oveľa lepšie, jako bolo v prvej polovici novembra. Ona nemá pokoja, myslí vždy, čo sa v Prenčove bez nej robí. Včera už chcela písať, aby muž došiel pre ňu, ale nedovolil som. Potešilo ju, že ste sa ráčili v poslednom lístku na ňu pýtať. Odosiela Vám srdečný pozdrav.

Teda kopať k nám dôjdete.[736] Budete nám vítaným.

Mám už 5/4 roka dve bedny pre M. spol. prichystané a dosiaľ nevedel som to zaslať. V jednej sú samé rukopisy, v druhej knihy a časopisy.

N. N. nečítal som od 1. nov. Velebný p. H. posiela svoje zaťovi do Pezinku a velebný p. Buday, vždy sľubuje mi ich priniesť (chodieva týždenne i dvakrát do Bošáce), ale neprináša.

Už dosť, lebo píšem veľa listov. Inokedy snáď viac.

Som so srdečným pozdravom a hlbokou úctou, dôstojnosti Vašej oddaný sluha

Ľudovít V. Rizner

[V Zem. Podhradí] dňa 31. dec. 1906



[732] Dvojlist 22,5 × 14,5 cm; neuverejnený.

[733] Andrej Rojko (nar. ??? , umrel 10. 12. 1907) — rím.-kat. farár v Löme

[734] Karol Ballay (nar. 7. 2. 1850 v H. Hričove — umrel 10. 6. 1908 v Bytči) — pôvodne notár, naposledy úradník Tatry banky v Bytči

[735] Novák pernecký bol Ján Novák, ktorý písal o spolkoch miernosti.

[736] Správa seniora J. Ľ. Holubyho o ďalších nálezoch bola podnetom, že Kmeť Riznerovi prisľúbil účasť na kopaní. (Porov. list A. Kmeťa Riznerovi z 23. 12. 1906, LAMS.)





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.