Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

109. Nikolovi Ostojićovi

Selca 16. V. 1903.[928]

Drahý priateľ,

keby sa podľa dopisovania mala merať hĺbka a šírka našej lásky, vypadlo by to dosť nepriaznivo. No, my sme sa boli dohodli, že nebudeme toto brať ako mieru našich citov. Aspoň o mne to neplatí, lebo ja málo píšem. O Vás tiež nie, lebo je ťažko písať ta, odkiaľ sa nemôžeš úfať odpovede.

No, dnes robím výnimku. Na všetky strany cíti človek potrebu vyžalovať sa, a i ja Vás dnes používam za prostriedok svojho lamentovania. Čo si počať, život je vec hrozne klamlivá, nesplní sa nikdy, čo sa sľubovalo, vždy o 2 — 3° menej. Okrem toho Vy poznáte moje trápenie, že som od rána do pozdnej noci mučeníkom, poslucháčom cudzích starostí. Často i v noci treba mi vstávať, a to vždy preto, aby som opätovne počul tie isté trápenia… V takých okolnostiach nemôže byť spokojnosti, no skôr musí po troške ochabovať nervový systém alebo musí dôjsť otupenie, apatia. Mňa často schytáva nepokoj, keď by mi bolo treba sedieť pokojne a písať. A práve vtedy ma vláčia na všetky strany a musím sa zaoberať všelijakými sprostosťami. Najmä mi na srdci leží starosť, že nemôžem pravidelne posielať svoje práce do Pohľadov,[929] ako by som si to žičil. Teraz Vám celá obec ochorela, zapálenia pľúc sú častejšie, a to ťažké a nebezpečné, takže niektorí i umierajú. Teraz mi je chorá stará Klementína na zapálenie pľúc, plus zapálenie ovaria, čiže parciálna peritonitita.[930] A pre jej zdravie, aká je, myslím, že je to dosť. V Povljach mal som celú sériu babizní s „polmonitom“.[931] Neprialo mi šťastie pochovať z nich niektorú.

Počal som pracovať na niečom pre Pohľady. No, ako veci stoja, bojím sa, že budem musieť prácu prerušiť,[932] čo by predsa len bol malý škandál.

Tu je všetko ako obyčajne. Môj šor paron tiež ako obyčajne: vždy chorý, väčšmi alebo menej. A ešte i starosti. On totiž chcel tohoto leta niekam cestovať, ale ja sa bojím, že nebude súci zniesť takej štrapácie.[933] A povedať mu všetko nesmiem, lebo sa bojím, že by sa naľakal. Ako vidíte, i mne je, ako sa to hovorí, ťažko. Janislav sa vrátil zo Sarajeva.[934] Btaljina Katica sa zasnúbila s meštrom Trumbunom.[935] Pekný pár! Iný nikto sa nezasnúbil a ani jedna, nakoľko viem, neotehotnela. V parku Strossmayerovom je tabuľa na stĺpe, ako i na ceste Franca Jozefa I.[936] a na hore u Vrhbrača.[937] Tomo[938] je doboha spokojný. Ak mi budete písať, prosím Vás, aby ste takto adresovali: Selca na Brači, na rohu Starčevićovho námestia a ulice Bure Marulića,[939] I. poschodie, dvere rovno oproti stĺpom. Aby ma, bože môj, listonoš mohol nájsť!



[928] Nikolovi Ostojićovi 16. 5. 1903.

Odpis listu a preklad A. Mráza uložený v LAMS v Martine pod sg. 21 g 2.

[929] V tom čase uverejňoval Kukučín román Dom v stráni. Posielal ho po kapitolách.

[930] Zápal vaječníka… čiastočný zápal pobrušnice (lat.)

[931] Zápal pľúc (pneumónia).

[932] Azda ide o niektorú z nedokončených prác. (Uverejnené v knihách Martin Kukučín: Dielo VII, Bračské motívy. Bratislava 1960, s. 219 — 390; Dielo XX, Závažné skúsenosti. Bratislava 1971, s. 9 — 164).

[933] Môj pán (zo srbochorv.), tak žartovne hovorieval Kukučín o Petrovi Didolićovi (1846 — 1906), „hlave“ rodiny. R. 1906 napísal o ňom nekrológ do Národného Listu (Dielo XX, Závažné skúsenosti. Bratislava 1971, s. 403 — 414).

[934] Janislav Vrsalović z Okladu, s ktorým sa Kukučín priatelil. Jeho matka i on pripomínajú šoru Anzulu a Nika Dubčića z románu Dom v stráni. Za Janislava sa vydala sestra Nikolu Ostojića, Ljubica.

[935] Obyvatelia Seliec.

[936] Park je podnes pýchou Seliec, je v ňom socha L. N. Tolstého.

[937] Druhý názov Sumartina, selčianskeho prístavu.

[938] Didolićovský dom je známy v Selciach, pomerne malej obci, preto ho Kukučín žartovne presne určuje.

[939] 11




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.