Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

213. Brankovi Nižetićovi

Lipik 22. IX. 27[1479]

Drahý kmotor!

Opäť Ťa prosím o jednu láskavosť. V týchto dňoch som prosil jednu lekáreň v Záhrebe, aby mi objednala od Erba z Milána Vaccino streptococcico polyvalente Bruschettiny[1480] 36 ampuliek na 36 injekcií. Uvedená lekáreň mi odpovedala, že tento preparát nesmie objednať bez receptu lekára a tiež nie u tej firmy alebo vôbec u hociktorej v Taliansku, ale v Inpfinštitúte vo Viedni[1481] adekvátny preparát. Teraz sa mu nečudujem, že ten pán tak píše, pretože si myslí, že je to impfstoff ako pre kone a nie emulzia z mikróbov,[1482] a že nemá preventívny vplyv, ale liečebný, lebo sa aplikuje u chorého na infekciu streptokokov v hrdle, nose, uchu, hrtane a tiež v prieduškách. Ja som ho v Punta Arenas používal mnoho rokov u podobných afekcií, najviac však pri chrípke a bronch[itíde] a jej pneumonálnych komplikáciách.[1483] Ním sa vylieči kašeľ i počiatočná tuberkulóza, stratila sa teplota u tuberkulóznych a ohrozujúce symptómy, ak sú spojené so sekundárnou infekciou všetkých mikróbov. Pretože mám v zime po chrípke vždy taký kašeľ, chcel by som si pre seba zaopatriť 12 a druhých 24 injekcií pre inú osobu a mať ho v prípade potreby. Tak vidíš, neviem prečo by nebolo možné preparát mať z Talianska garantívnej kvality a prijať akýsi surogát[1484] z Viedne, kde sa ani nemôže poznať ako Bruschettini a pre ktorý druh kokov a bacilov sa používa. Ty si tam v Splite lekár, Račić[1485] je moderný a možno on používa tiež podobné injekcie a tak by som Ťa prosil, aby si sa pozrel po tamojších lekárňach, či nemajú podobné injekcie. Musíš vedieť, že preparát má svoju hodnotu iba 6 mesiacov, musí byť teda čerstvý. Keby však nebol, možno by ho predsa niektorý lekárnik objednal na Tvoj recept alebo niektorého iného lekára. Pre Teba by to nebolo ťažké taký recept si zaopatriť. Odporúčam Ti, ak ideš do praxe, skús i Ty ten preparát, možno Ti nebude na škodu. Keby sa to nedalo cestou lekárne, možno by sa to dalo objednať cestou tých obchodníkov, ktorí z Talianska dovážajú tovar ako kontraband. Musíš vedieť, že v Rijeke, Terste, ani v Záhrebe ho nepoznajú. Keby boli treba dopredu peniaze, poslal by som hneď.

Minulý raz som Ti písal o zvyšných výtlačkoch Mať volá a myslím, že si dal zvyšné poslať do Petrovca. Ak boli ešte výdavky, napíš mi, lebo viem, že sa v Juhoslávii vyberá pekné clo za literárne diela, takže možno aj z Teba vydierali.

Dielo sa obstojne predalo, takže môj úbohý vydavateľ nemal škodu. Kritika ho pokrstila filozofickým románom.[1486] Ale veď každé dielo je filozofické, keď má obsah mysliaceho človeka. Mnohí tam našli tolstojizmus.[1487] Akoby sa vzťah k božstvu, viere a mravnosti u človeka mohol riešiť iba cez Tolstého. Potom, pravda, dielo má tolstojizmus. Ale ja som poznal dávno pred Tolstým iné pramene, ktoré riešili tie isté otázky s väčším poznaním, vkusom i účelnosťou, ako to robí Tolstoj, ktorý tie veci skazil a skarikoval dielom, pretože v podstate Tolstoj bol úplný neverec a bol priveľmi presvedčený v svoju neomylnosť.

My sa máme dosť dobre, žena ako kedy. Pozdravuje Ťa, objíma a bozkáva

Tvoj kmotor a priateľ

dr. M. Bencúr



[1479] Brankovi Nižetićovi 22. 9. 1927.

List uložený v LAMS v Martine. Odpis v LAMS pod sg. 21 A 4.

Preklad z archívu Tatranu.

[1480] Liečivá z milánskej veľkolekárne.

[1481] Ústav na očkovanie.

[1482] Očkovacia látka (nem.)

[1483] Pri zápale priedušiek… komplikáciách so zápalom pľúc.

[1484] Náhražka.

[1485] Splitský chirurg.

[1486] Má azda na mysli článok v L’Europe Central z 20. 8. 1927.

[1487] Kukučín sa s Tolstého umeleckým dielom i učením zoznámil už za štúdií v Prahe (v Detvane).




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.