Zlatý fond > Diela > Listy priateľom a známym


E-mail (povinné):

Martin Kukučín:
Listy priateľom a známym

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Gabriela Matejová, Pavol Tóth, Ina Chalupková, Michal Belička, Alžbeta Malovcová, Alena Kopányiová, Silvia Harcsová, Katarína Janechová, Dorota Feketeová, Jana Leščáková, Zuzana Babjaková, Miroslava Školníková, Daniela Kubíková, Ivana Guzyová, Zdenko Podobný, Martina Chabadová, Ivana Gondorová, Andrea Kvasnicová, Dominika Gráfová, Ivana Hodošiová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 109 čitateľov


 

49. Samuelovi Antonovi Štúrovi

[542]Velebný pane!

Váš milý dopis obdržal som včera a hneď i odpovedám naň. Predovšetkým ďakujem Vám za priateľské prispenie v núdzi sumou mi láskave doposlanou, ktorú, že som prijal, týmto s úprimnou vďakou Vám kvitujem.[543] Vyznám úprimne, že peniaze Vaše prišli veľmi vhod, takže príhodnejšie prísť ani nemohli. A tak ďakujem Vám.

Podobne Vám zo srdca ďakujem za ochotný sľub, že mi pomôžete svojím paušálom.[544] Ja sa už do decembra zariadim tak, aby som ho postrádať môhol do tých čias. Ani si neviete predstaviť, z akých ste ma vyslobodili nesnádzí, lebo konečne by bol len dakde inde tiež vari dostal podobnú pôžičku, ale takto mi je to milšie, že za tým už chodiť nemusím a za čas mám zabezpečenú tuná existenciu.

Bolo by to dobre, keby tak bolo, ako ste sa Vy nazdávali. Bohužiaľ, náš stav je taký, že keď človek vyštuduje a porobí exámeny, len potom vlastne musí sa začať učiť tomu, čo vlastne potrebuje. Ja mám velikú nádeju, že keď vyjdem do praxe, aspoň pred žiadnym iným kolegom sa hanbiť nebudem musieť, ani pred ním reterírovať.[545] Príležitosti a praxe tu mám veľa. Je nás doktorov málo a chorých ležiacich do 80 a okrem toho čo denne prídu na poradu 30 — 40, a to všetko obstarávame vlastne my, lebo profesor len príde obzrieť chorých a potvrdiť alebo napraviť, čo sme my chybeli. Krem toho si vezmem kurzy a síce zo zubného lekárstva,[546] čo ma bude tiež stáť pár zlatých, ale u nás je už raz tak, že človeku, čo sa na takéto veci vydá, potom sa to stonásobne vracia! Ináč sa mám dobre, ovšem väčšmi som zaujatý ako kedy indy. Ani len nič napísať nemám kedy. Iba večer mám pre seba, a tu mi je treba jedno-druhé z medicíny prečítať.

Nech o štvrťroka prvej urobím doktorát, neviem, či by som nebol prišiel za doktora do Štramberka.[547] Pani Stréblová bola do toho plánu bláznive zaľúbená. Myslím, že by ma bola previedla. Jej vlastne nejednalo sa o mňa, lebo ja som luterán a ako takému dcéru by mi dať nemohla, ale o Šrobára, že totiž ja by bol pozdejšie jej zaťovi (?) Šrobárovi Štramberk[548] popustil. Nuž ale prišlo to trochu náhle a ja bez všetkej špitálskej praxe nemohol som sa pod štramberskú trúbu odhodlať. Ostatne, čo sa vlečie, neutečie. Neviem ozaj, či ja predsa len do Jičína[549] nepôjdem, pravda, len v tom páde, keby inde vonkoncom miesta nenašiel. Pána Dvořákova prax[550] by ma tešila, keby mi ju prepustil, keby v tom nebola i tá vnučka, s ktorou som sa toľko ráz stretol.

Ostatne budeme o tom ešte hovoriť, lebo keď pôjdem spiatky, ohlásim sa zas na pár dní u Vás.[551]

Ďakujúc Vám srdečne za všetko dobré, čo ste mi vykonali a odporúčajúc sa Vám ostávam s úprimným pozdravom na milosťpaniu a detičky[552] Váš oddaný priateľ

M. Bencúr

13. XI. 893.



[542] Samuelovi Antonovi Štúrovi 13. 11. 1893.

List je uložený v archíve Svätopluka Štúra.

[543] Prvá zloženka je na 20 zl.

[544] S. A. Štúr pôsobil na veľmi skromnej fare, ale i tak Kukučínovi poslal peniaze po častiach (20 zl., 80 zl., 50 + 50 zl.).

[545] Kukučín začal praxovať v Prahe, ale už 6. 1. 1894 nastúpil lekárske miesto v Selciach na Brači.

[546] Na zubný kurz chodil ešte v ten istý mesiac. Pozri list č. 50.

[547] Obec na severnej Morave blízko Nového Jičína.

[548] Vavro Šrobár (1867 — 1950) vyštudoval medicínu v Prahe, bol s Kukučínom v Detvane. Pôsobil ako lekár v Ružomberku. Neskôr bol slov. buržoáznym politikom. Stréblová sa nestala jeho ženou. Prvá žena bola rod. Kučová.

[549] T. j. do Nového Jičína na Morave. Kukučín sa pravdepodobne nepokúsil získať toto miesto.

[550] Nepodarilo sa zistiť, o koho presne ide.

[551] Pozri list č. 55.

[552] Jedným z detí S. A. Štúra je univ. prof. Svätopluk Štúr.




Martin Kukučín

— popredný reprezentant prózy slovenského literárneho realizmu Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.