Zlatý fond > Diela > Články z časopisu Obzor


E-mail (povinné):

Ľudovít V. Rizner:
Články z časopisu Obzor

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Pavol Tóth, Andrea Kvasnicová, Erik Bartoš, Miroslav Polomíček.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 152 čitateľov


 

Žihľava ako krmivo

(Dotaz 29.) Naše gazdinky od nepamäti kŕmievajú mladé húsatká posekanou a dobrými otrubami zmiešanou žihľavou, ktorú tieto hltave požierajú a pritom zdarne odrastajú. Bývam v blízkosti hory, v ktorej na mnohých miestach toľko rastie žihľavy, že by ju v nošách nikto neodnosil; nuž napadlo mi, — že keď žihľava takú dobrú službu preukazuje pri kŕmení húsatiek, — spýtať sa, či je ona dobrým krmivom i pre rožný dobytok. J. K. v P.

(Odpoveď.) Sú kraje, kde žihľavu držia dosiaľ za rastlinu neužitočnú, za plevel (burinu) a ničia ju, kdekoľvek vyrastá. Žihľava ale osvedčila sa nielen ako rastlina, z ktorej i najjemnejšie tkaniny zhotovujú, ale i ku kŕmeniu dobytka — obzvlášť ako prídavok k iným krmivám — veľmi dobre, menovite keď je mladá. Vo Švédsku používa sa žihľavy už dávno ku kŕmeniu dobytka a pestuje sa tam tak, ako u nás iné kŕmne byliny. Žihľava, ako je známe, darí sa všade výborne, nežiada žiadneho obrábania, znesie každú povetrnosť, rozmnožuje sa výhonkami sama od seba, zostáva na tom istom stanovisku za mnoho rokov a možno ju v lete štyri i päť ráz kosiť: okrem toho rastie lepšie a skoršie na jar než iné rastliny kŕmne a dáva z tej príčiny i väčšie množstvo krmu. Vy máte, ako sa vraví, „pod nosom“ veľa žihľavy, ktorá bez všetkého obrábania bujne rastie. Nuž využitkujte ju, lebo ona poskytuje i hovädziemu dobytku znamenitú krmu, ktorú dobre žerie a padá mu na úžitok. Kravy dávajú, keď sa im k inému krmivu pridáva, ako skúsenosti dokazujú, mlieko lepšej jakovosti a viac, menovite maslo dostáva jemnú a dobrú príchuť. Keď ale budete ich kŕmiť žihľavou, nepredkladajte im ju hneď po skosení, dokiaľ je čerstvá, ale až hodne zavädne: čerstvú by vám nežrali, pretože páli, pŕhli. Ponechajte ju teda pokosenú hodne zvädnúť, vtedy prestane páliť, alebo tak nepatrne páli, že ju budú môcť požívať. I kone, keď pridáva sa k iným krmivám, dostávajú lesklú srsť a dobre im žalúdok „varí“. Ošípané požierajú varenú alebo zabáranú žihľavu s iným krmivom veľmi hltavo a má pri nich tiež dobrý účinok. Poznamenávame však, že iba mladú žihľavu môžete ku kŕmeniu upotrebovať, lebo keď už ženie do kvetu, je stará. Urobte skúšku. Vezmite kosu, skoste kúsok žihľavy, pohádžte ju na kopu a za 3-4 týždne budete mať dobrú otavu (mládzu) ku kŕmeniu, ktorú tak môžete na sečkovici porezať ako ďatelinu. Starú žihľavu dajte na hnoj uhrabaný (kompostový), aký nemal by v žiadnom hospodárstve chybovať.

(Ročník IX. Jún 1897. Číslo 6. str. 92 — 93.)





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.