Zlatý fond > Diela > Články z časopisu Obzor


E-mail (povinné):

Ľudovít V. Rizner:
Články z časopisu Obzor

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Pavol Tóth, Andrea Kvasnicová, Erik Bartoš, Miroslav Polomíček.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 152 čitateľov


 

O jedlých lastovičích hniezdach

Často už vyskytla sa otázka, či skutočne požívajú, menovite Číňania, drahocenné hniezda lastovičie? V novšom čase zodpovedal túto otázku konečne francúzsky jeden žurnalista (spisovateľ novinársky), ktorý vrátil sa z Annamu,[3] ríše to vo východnej Ázii ležiacej. Lastovičie hniezda skutočne jestvujú i požívajú sa, vraví tenže Francúz, ale nie v Číne, lež v Anname. Najznámejšie a najhľadanejšie nálezisko týchto hniezd sú malé ostrovy v zátoke Turanskej, menovite na ostrove Ku-Kaou-Šam a blízko vtoku rieky Fai-Fu nachádzajú sa najlepšie hniezda. Predaj lastovičích hniezd v Anname je monopolom (samopredajom) a je tu spoločnosť pre monopol na sirky či švibalky. Annamský cisár Gla-Long vypísal veľkú odmenu tomu, kto by v jeho ríši vynašiel pokrm alebo nápoj, z ktorého by bol výdatný prameň zisku pre celú ríšu. Jeden z jeho poddaných navrhol pripravovanie lastovičích hniezd a jemu i jeho potomkom ponechaný bol monopol tohto vynálezu. Členovia tejto privilegovanej (výlučné právo k tomu majúcej) rodiny dávajú z toho ročný poplatok štátu a požívajú za to práva využitkovania monopolu a sú zbavení všetkých daní a vojenskej služby. Príjem ich z tohto samopredaja je veľmi značný.

Polievka z jedlých lastovičích hniezd náleží k tým pokrmom, ktoré možno v Paríži len za veľké peniaze dostať. Jeden kilogram lastovičích hniezd stojí v Paríži 700 frankov (asi 336 zl. R. č.), ale tieto hniezda predávajú sa tam po kusoch (1 kus po 70-80 frankov), takže cena za 1 kg hniezd vyjde až na 1000 frankov, v našich peniazoch asi 470 zl. Polievka z nich pripravuje sa tým spôsobom, že sa dá 1 kg lastovičích hniezd za tri hodiny v 25 kg vody variť. Hniezda sa vo vode rozpustia a premenia sa alebo v úzke alebo široké, priesvitné, ľahké cestovité tkanivo. Jeden kilogram (asi 1 liter) polievky dostačí práve na 8 tanierov a k jej pripraveniu treba je 40 gr. lastovičieho hniezda, ktoré stojí 40 frankov. Následkom toho stojí tanier polievky z lastovičieho hniezda 5 frankov, v našich peniazoch asi zl. 30 kr. Takejto „lahôdky“ môžu si dopriať len veľkí boháči, ktorí nevedia, čo s peniazmi robiť.

Spomínané hniezda robí v skulinách neprístupných skál v blízkosti mora lastovička jedlá čili salangána (Collocalia esculenta; az éti fecske; die Salangane). Ony majú podobu ploskej mištičky a pozostávajú z nažltlej, tvrdej a krehkej látky, ktorá sa v horúcej vode rozpúšťa a je potom šliamovitá ako glia. Bezpochyby nie sú iné, než stvrdnutá slina lastovičky salangány.

(Ročník V. November 1893. Číslo 11, str. 164 — 165.)



[3] Annam — Vietnam





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.