Zlatý fond > Diela > State o svetovej literatúre 2


E-mail (povinné):

Svetozár Hurban Vajanský:
State o svetovej literatúre 2

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Viera Studeničová, Michal Belička, Zuzana Babjaková, Daniel Winter, Karol Šefranko, Ivana Černecká, Slavomír Kancian, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Mária Hulvejová, Zuzana Rybárová, Lucia Jedla, Stanislav Sojka, Marek Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 117 čitateľov

Anton Pavlovič Čechov

[493]

V Badenweilere v Badensku zomrel Anton Čechov.[494] Išiel ta, zastihnutý suchotinami. Ani jedle slávneho Schwarzwaldu nepomohli chorým pľúcam svojím aromatickým dychom.

Narodil sa v Taganrogu na Azove, začal písať roku 1879. Jeho najväčšia sila zjavila sa v neveľkých rozprávkach, ktorých veľká časť je preložená do slovenčiny, zvlášte neúnavným prekladateľom J. Marom, takže naše obecenstvo stratilo v ňom dobrého známeho. Veselohru „Medveď“ hrali častejšie na našich divadelných doskách.

Z jeho 363 rozprávok, čŕt a spisov najväčší je opis Sachalina. No váha jeho je v malých veciach, kde vystupuje ako silný spisovateľ, s nevyčerpateľnou fantáziou, ostrou charakteristikou a vynaliezavosťou. Každá jeho črta je výborne prepracovaná, cizelovaná a vyhladená ako drahokam. On patrí k spisovateľom „obličiteľom“, ktorí vzali si na mušku všelijaké biedy a nedostatky života, ale iba v povesti „Mužiki“,[495] vari zvedený dekadentným tónom, spustil sa do nížin oklebetenia svojho národa. Inde, keď i karhá humorom a satirou všakové životné neskladnosti, vždy vidno dobrú dušu a šľachetné srdce samého autora, ktorý hľadá a nachádza i v svojich figúrach ľudskú dušu, trebárs smútiacu a zatemnenú mrakom ľudského hriechu. Ale hriechu ľudského! On nepľuje prosto na ľud a ľudí, ako počali niektorí naši škrabáci, že vraj v záujme pravdy!! Oni pľujú na ľud a jeho nerozvitosť, sami nerozvití čo inteligenti niže trávy, niže vody.

Čechov maľuje veľmi často bôľne strany ľudského života, poklesky a morálne natrhliny, no zostáva vždy umelcom, vie mieru. V opisoch hriešnej lásky, manželskej nevernosti pero jeho zostáva cudné, nikde neblíži sa k pornografii, ako to robia dekadenti. Pri opise ruských „neudačnikov“ (nepodarencov) vychodí akési svetlé zakončenie. V tomto ohľade pozoruhodná je jeho povesť „Duel“,[496] jedna z najdlhších, v ktorej prichodí predstaviteľ dnešných „neudačnikov“[497] najnovšej fazóny, Ivan Andrejevič Lajevskij. Je on naozaj Bazarov najnovšej módy. Sama povesť je veľmi zaujímavá a pútavá. V slovenčine jej ešte nemáme.

Hľa, charakteristika našich nových nepodarencov. O Lajevskom píše:

„Pravda mu nebola potrebná, on ju ani nehľadal; jeho svedomie, okované porokom i lžou, spalo alebo mlčalo; on ako cudzí nezúčastnil sa všeobecného žitia ľudí, bol chladný k ich borbe, ideám, nepovedal ľuďom jediného dobrého slova, nenapísal ani jednej užitočnej, nezlostnej litery, nevyrobil ľuďom ani za groš, iba jedol ich chlieb, pil ich víno, žil iba v myšlienkach, a aby ospravedlnil svoj nízky, parazitický život pred nimi a pred samým sebou, dával si sám sebe taký výzor, akoby on bol vyše nich a mal právo ich kritizovať.“ Hľa, z punktu na punkt obraz peňazobežných chytrákov a plagizujúcich nadkritikov a „omravňovateľov“. Z punktu na punkt!!

Bôľny punkt v tejto kapitálnej, Čechova celého predstavujúcej práci je, že konečne ničoho nevychodí, autor nedohovoril, nevyslovil sa konečne a definitívne. Čo je s Naďou? Lajevskij sa pokajal, jeho duša zjasnela, ale či pokajala sa i Naďa? A aký jej bol koniec?

Veľmi koncentrované sú jeho drobnejšie práce. Jeho humor je srdečný, nezlobný, nevdojak priťahuje, ale nerozhorčuje.

Znamenitý spisovateľ, prekrásny dušou, bohatý talentom, umrel v cudzej zemi dňa 15. júla. Zomrel slabosťou srdca, jeho telo bude prevezené do Moskvy. V Badenweilere žil iba tri týždne a zdalo sa, že sa zotaví. Bol by ešte mohol žiť vzdor pľúcnemu neduhu, keby nebola sa zjavila slabosť srdca.



[493] „Národnie noviny“ 1904, č. 87.

[494] v Badensku zomrel Anton Čechov — Čechov zomrel roku 1904, narodil sa roku 1860.

[495] „Mužiki“ — (rus.) „Sedliaci“, novela z roku 1897

[496] povesť „Duel“ — (rus.) „Súboj“, poviedka z roku 1891. Slovo povesť, ktoré používa Vajanský, je rusizmus. V slovenčine znamená poviedka, novela.

[497] „neudačnik“ — (rus.) človek, ktorý nemá v živote úspech, nie jednoznačne nepodarenec, ako uvádza Vajanský.

« predcházajúca kapitola    |    




Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam