Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra. Doplnok


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra. Doplnok

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Viera Studeničová, Daniel Winter, Erik Bartoš, Lucia Muráriková.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 44 čitateľov

Kováč Ľudo: Na Štedrý deň

Činohra v 3 dejstvách. Urbánkova divadelná knižnica sv. 10. Strán 39, cena 4.— Ks.

Dekorácia: I. dejstvo: chudobná, skromne zariadená izba. II. dejstvo: nádherná jedáleň. III. ako I.

Osoby: Drobný, otec chudobnej rodiny, Drobná, jeho žena, Janko, Jurko, Milan, ich synovia, Milka, Božka, ich dcéry, Boháč, továrnik, Elza, jeho žena, Dušan, ich syn, Marka, slúžka, Pivonka, domový, súseda, Mišo, jej syn, doktor, speváci.

Rekvizity: Stôl, stoličky, lavica, pec, kríž, punčochy, papier, raždie na oheň, vianočka, olovrant, zemiaky v košíku, papierová hviezda, balíky, trúba a chlieb.

Dej: Zle je v rodine robotníka Drobného, kde je päť detí a nie je im čo dať jesť, hoci Vianoce sú predo dvermi. Dievčatká i chlapci chápu smutné položenie poctivých a svedomitých rodičov a všemožným spôsobom usilujú sa zmierniť biedu rodiny a starosti z nej pochádzajúce. Hoci vedia všetci, že budú mať smutný Štedrý večer, nerepcú, naopak, trpelivo oddaní do vôle božej veria, že Ježiško aj na nich nezabudne. A skutočne nezabudol. Prišiel prostredníctvom malého Dušana, syna bohatého fabrikanta, s ktorým sa spriatelil Drobného syn Janko. Od návštevy Jurkovej rodiny Dušan, ktorý videl celú biedu a tie veľké starosti Jurkových rodičov, je ako vymenený. S nikým sa neshovára, chodí zamyslený, takže rodičia majú vážne starosti, že onemocnel. Ale povolaný lekár môže konštatovať, že Dušanova choroba závisí od jeho duševného položenia, a radí, aby mu vyhoveli rodičia vo všetkom. Skoro to v ňom prepukne. Je Štedrý večer, má krásny vianočný stromček, plno darkov a bohatú večeru, keď nezamestnaný Drobný sa príde pýtať o prácu. Dušanov otec — Boháč — chce ho odmietnuť, ale na Dušanovu prímluvu dá mu aspoň almužnu. Tu ale už syn pretvoruje mamonárskeho otca a veľké je prekvapenie v Drobného rodine, keď pri štedrovečernej večeri, ktorou sú pečené zemiaky, ich prekvapí Boháč aj s Dušanom, ktorí donesú nielen večeru, ale aj darky, z ktorých najkrajší je prijatie Drobného do práce. A tak sa ukázalo, že silná viera v Boha a jeho pomoc vždy prinesie ruže. Dokumentuje sa krásnym a ľudským záverom len to, že „Keď je núdza najväčšia — pomoc božia najbližšia.“




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.