Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Hry príležitostné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Hry príležitostné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Pavol Tóth, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Andrea Jánošíková, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 39 čitateľov

Kalivoda J. — Galba J.: Pod hasičskou zástavou

Div. hra v 3 dejstvách. Strán 100, cena Ks 6.—.

Javisko: I. — III. pekná sedliacka izba.

Osoby: Barták, Ľudmila, Miloš, Magda, Jurko, ich deti, Rybárik, Marienka, Javor, učiteľ, Lipovský, Remeš, Mihalec, Hanka, hasiči.

Rekvizity: posteľ, stôl, stoličky, lavička, skriňa s kuchynským náradím, obraz, kríž, dve hasičské blúzy a helmy, sekery, hodiny, taniere, poháre, fľaše, víno, výstrel, plameň ako pri požiari.

Kroje: meštianske, sedliacke, hasičské.

Dej: Pekne sa vzmáhal tridsaťročný hasičský sbor, dokiaľ sa do dediny nenasťahoval akýsi Remeš, ktorý rozoštvával jednotlivých členov. Podarilo sa im odraziť jeho podvratný útok. Potom si sadol na sedliaka Bartáka, ktorý sa chystal skoro až na tri svadby naraz. Dcéra i syn sa uspokojili s jeho rozhodnutím, len druhý syn Miloš chcel presadiť svoju vôľu a tak sa dostal do konfliktu nielen s otcom, ale s celou rodinou. O dcéru, ktorá sa má vydávať, uchádzal sa i Remeš, ale dostal košom a sľúbil pomstu, do ktorej vtiahol aj Miloša. Už na hasičských schôdzkach robia svoju podkopnú prácu. Najviac trpí matka, ktorú musia odviezť do nemocnice. Chradne i starý Barták, hoci svojou silnou vôľou uskutoční všetko, ako si zaumienil. Milošovi a Remešovi sa nepodarí pokaziť jubilejné slávnosti hasičského domu. Miloš presadí svoju vôľu, ožení sa proti vôli rodičov a začne sa s otcom súdiť o majetok, ktorý mu ako prvorodenému patrí. Ale otec je neústupný a Remeš navedie Miloša na to, aby statok podpálil. Požiar však nezničí celý majetok, ale zasiahne statok Remešov, ktorý v pohorelisku najde smrť. Miloš vidí, že svojou skrivodlivosťou vec prehral, stratil svojho spojenca a skôr ako mu v tom môže niekto zabrániť, sa zastrelí. A tak zostáva rozžialená a ťažko skúšaná rodina, ktorá verí, že sa dožije šťastia aspoň v ostatných dvoch deťoch, ktoré sa poslušnosťou a oddanosťou usilujú odčiniť prežité útrapy rodičov.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.