Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Hry vianočné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Hry vianočné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Andrea Jánošíková, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 42 čitateľov

Wohlauf N. — Žeko K. B.: Rím a Betlehem

Vianočná hra v 5 dejstvách. Strán 40, Ks 6.—.

Javisko: trónna sieň, II. pastvina s bránou, III. ulica v Betleheme, IV. otvorený kraj, V. betlehemská jaskyňa.

Osoby: Panna Maria, sv. Jozef, anjel, Augustus, Krassus, Brutus, Fulvius — Rimania, Henoch, Flavius, Levi, Hebron, Šimon, Juda, Heli, Nathan, Samuel, Ruben, Jonáš, Jonathan, Joel, Manasse, Achar, Eleazar, Efraim, Benjamin, otrok, vojaci, občania.

Rekvizity: trón, sedadlá, pergamenové svitky, kopie, stolík s kadidlom, brko, atrament, hlas trúb, jasličky, peň, chlieb, košík s ovocím, plátno.

Kroje: rímanské, židovské a pastierske.

Dej: Cisárovi Augustovi sa nepozdávaly reči, ktoré kolovaly krajinou. Preto si povolal vykladačov zákonov a proroctiev, aby porokoval o situácii a súčasne nariadil aj súpis obyvateľstva celej krajiny. Ľudia sa schádzajú so všetkých strán a tak sa do Betlehema dostanú aj Maria a Jozef z Nazaretu. Rím pevne ovláda bývalú ríšu židovskú a veľa si zakladá na Herodesovi. Maria a Jozef len láskavosťou mladých pastierov, ktorí čakajú na Mesiáša, dostanú nocľah v skalnatej jaskyni, kde sa narodí božské dieťa. Radostne sa k nemu ponáhľajú pastieri a vďačne mu obetujú zo svojich skromných, ale úprimných darov.


Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam