Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Lašek Fr. a Balej Fr.: Osud siroty

Ľudová hra v 4 dejstvách. Strán 100, cena Ks 6.—.

Javisko: I. krčma na zapadlej dedine, II. na lúčine pod horou, III. čistá sedliacka izba.

Osoby: Koštial, Magdalena, jeho žena, Oldrich, ich syn, Matej, Barča, Hovorka, zelinárka, Kovanda, Arnoštka, inž. Daneš, Betka, Dubina, sedliak, obecný strážnik, krčmár.

Rekvizity: sporák, bielizeň, stôl, lavice, koš na bielizeň, strieborná retiazka, palica, jednopalcové rukavice, fľaša s pálenkou a pohár, poháre s pivom, listiny, polica s kuchynským riadom, zrkadlo, obrázky, malý košík, malé vrecko so zelinkami, cigáre, peniaze, starý strom, obrázok Panny Marie so striežkou, farbistý ručník, kytka kvetov, pohovka, polica s knihami, kožená lenoška, zažatá lampa, biblia, korbáč.

Kroje: meštianske a sedliacke.

Dej: Sirota Anežka prežíva trpký osud. Hoci našla dobrého človeka Kovandu, ktorý je jej druhým otcom, predsa len život jej mnoho trpkostí postavil do cesty. Sám Kovanda, sklamaný v láske, priľne k inej, ale nestačí odstrániť všetky prekážky, najmä keď vysvitne, že Anežka a Oldrich, syn najbohatšieho sedliaka v dedine, ktorý mu už našiel nevestu, sa majú radi. Vzniknú z toho veľké nepokoje v rodine Oldrichovej a Anežka sa ho dobrovoľne vzdáva, len aby zaistila aj ďalej pokoj a nebola príčinou roztržky medzi synom o otcom. Ba dokonca chce spáchať samovraždu, ale zachráni ju Matej pred očami inženiera Daneša, ktorý v nej najde svoju dcéru. Praje nielen Matejovi, ale stará sa v prvom rade o svoju dcéru a sľúbi prehovoriť s Oldrichovým otcom o celej veci. Pritom je rozhodnutý aj napriek jeho odporu sobrať všetkých do svojej továrne a postarať sa o ich ďalší život.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.