Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

Stano Julius: Pán sekundár

Obraz zo súčasného života slovenského v 3 dejstvách. Strán 103, cena Ks 7.50.

Javisko: predohra: úradná miestnosť sluhova, podobná dlhej chodbe; I. zasedacia sieň mestskej rady; II. izba u bankového riaditeľa; III. izba u poslanca.

Rekvizity: jednoduchý stolík, stolička, aktá, zvonok, peniaze, cigáre, legitimácia, dlhý zelený stôl, za ním stoličky, fotely, spisy, elegantné klubové zariadenie izby, súprava na manikírovanie, plášť, klobúk, palica, kefa na šaty, noviny, ručna práca, kniha.

Kroje: meštianske.

Dej: Veľa starostí má obecná rada s obsadením miesta sekundára v miestnej nemocnici. Uchádzačov je päť, protežovaných so všetkých strán. Politika tu hrá veľkú úlohu a miestny poslanec protežuje dokonca len medika, ktorý lekárom ešte len bude, ale chodí za jeho dcérou. Najčistejším charakterom je tu dr. Pozemský, mladý reformátor, ktorého sa každý bojí a ktorý sa zasadil za neprotežovaného dr. Mengušovského, ktorý miesto aj dostal. Celé mesto je na nohách. Najmä rodiny, ktoré majú dcéry na vydaj. Ale dr. Mengušovský robí si svoju prácu a nestará sa o pletky. Chodí tu i tam, dostane sa do styku so študentkami i študentmi. Najmä druhí sa na neho hnevajú, lebo si myslia, že im odvádza dievčatá. Skoro sa však presvedčia o opaku, obľúbia si ho a pomáhajú mu v jeho práci. Nerozlučným jeho priateľom sa stane najmä filozof Andriš, pre ktorého dr. Mengušovský vypýta dcéru Elu od poslanca Dolinského. Z toho vzniklo ešte veľké nedorozumenie, ale dr. Mengušovský aj z tohoto vyjde víťazne a tak mladý a agilný sekundár stane sa všeobecne obľúbeným občanom mesta.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.