Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Činohry


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Činohry

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 75 čitateľov


 

VHV.: Vršatského hradu verný Budiač

Historická komedia v 3 dejstvách. Strán 98, cena Ks 7.50.

Javisko: I. a III. dejstvo: dvorana na Vršatci, II. dejstvo: vojenský tábor pri jaskyni.

Osoby: Imrich, pán z Vršatca, Kvetoslava, jeho žena, matka Imrichova, Ondrej Budiač, kastelán na Vršatci, Betka, jeho dcéra, rytier Ferdinand z Hochwaldu, Janko Kvasnička, chán Kadan, vodca tatársky. Gilgal, jeho pobočník, Záre, krásavica z Judey, ľudia z Vršatca, Ferdinandov sprievod, tanečnice u Chána. (Balet.) Chánovi vojaci, zajatci.

Javisko: I. dejstvo na Vršatci v jeseni, II. dejstvo pri Šajave, III. dejstvo na Vršatci na jar roku 1241 — 42.

Rekvizity: krčah s vodou, list, pokrovec pred voj. stanmi, veľký krčah s vínom a poháriky, reťaz, ktorou sú zajatci sviazaní, sekera, na stene zbrane, diadém, barla.

Dej: Mladá pani Kvetoslava očakáva túžobne svojho manžela, pána na Vršatci, ktorý je na poľovke, a je veľmi zarmútená zprávou prítomného starého kastelána Budiača, že hrozí vojna s Tatármi. Vrúcne miluje svojho manžela a bojí sa o neho. Aj Imrich je Kvetoslave cele oddaný a preto nemilo dotkla sa ho zpráva, ktorú priniesol rytier Ferdinand, okúzlený pôvabom mladej panej Kvetoslavy, teší ju, že vezme jej manžela pod svoju ochranu a že sa jej vráti ako slávny hrdina. Imrich odchádzajúc s verným kastelánom Budiačom lúči sa s Kvetoslavou, ktorá mu vyzradí, že rytier Ferdinand sľúbil jej ochranu nad jeho životom. Imrich neverí Ferdinandovi, ktorého pokladá za zradcu, ale nakoniec sa smieri s tým, že Betka, dcéra Budiačova, mu prisahá, že bude verne opatrovať paniu hradu, a že aj sama seba obetuje za jej život. V boji skutočne Imricha Ferdinand zradí, Ferdinand uprchne a Imrich s Budiačom padnú do zajatia, kde ich očakáva smrť. Tatársky chán Kadan dá si predviesť zajatcov a raduje sa, že v moci svojej má hlavne hrdinu Imricha. Chce zajatcov ešte raz vidieť na druhý deň pred popravou a poručí celej svojej družine hostinu. Po hostine, keď všetko spí, vyjde z jaskyne Imrich s Budiačom. Oba sú však reťazou sviazaní. Verný Budiač chce sekerou reťaz rozseknúť, ale márna je jeho námaha. Vezme preto ešte raz sekeru a utne si nohu nad členkom. Pán jeho je oslobodený. Tatársky chán prekvapený ráno vernosťou starého Budiača, dá mu milosť a sverí ho opatere lekárov. Zatiaľ na Vršatci deň ako deň usiluje sa získať lásku Kvetoslavy rytier Ferdinand. Vyzradí jej, že Imrich je v zajatí, z ktorého sa nikdy nevráti, a dáva jej napokon posledný termín, aby do polnoci prišla v ľahkom plášti do jeho ložnice. Ťažký tento úkol vezme na seba Betka, ktorá je odhodlaná z ložnice skočiť oblokom do priepasti. Keď už má dojsť k tejto tragédii, ozve sa vonku radostný krik, pán hradu sa vracia i s verným Budiačom, ktorý ide na barlách. Za nekonečnú vernosť vyznačil ho kráľ zemianskym titulom a stal sa pánom Mikušoviec. Ako taký požehnal i svojej Betke, ktorá sa stala manželkou Ferdinandovou.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.