Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 65 čitateľov


 

Hollý Jozef: Márnotratný syn

Dráma v 5 dejstvách. Strán 88, cena Ks 4.50.

Javisko: I. preddomie; II. sedliacky dvor; III. krčma; premena: izba; IV. ako I.; V. ako premena.

Osoby: Dubeň, Anna, jeho žena, Martin, Marka, ich deti, Dobrák, Janko, Evka, Zuzka, Katka, Sýkora, farár, rychtár, Jedlový, kaprál, vojaci, krčmár, sluha, mládenci, dievčatá, muzikanti.

Rekvizity: lavička, trstenica, fľaša s vínom, väčší pohár, poháre, kosa, hrable, fľaša s pálenkou, žatevné náčinie, kolovrat, košík, uzlík s hruškami, listina, agátová vetvička, prikrytý stôl, chlieb, lavica, stoličky, kuchynský nôž, revolver.

Kroje: sedliacke a vojenské.

Dej: Dobrí priatelia Dubeň a Dobrák rozprávajú sa o svojich dobrých deťoch, gazdovských starostiach, keď dievčatá privádzajú k nim hosťa Sýkoru, vyslúženého vojaka. Radostne ho vítajú, zvlášť dievčatá, z ktorých sa mu zapáči Marka Dubeňová, zaľúbená do Janka Dobráka. Sýkora si zaumieni, že Marku i s jej bohatstvom musí dostať a začne svoju nečistú prácu. Najprv nahovára Martina Dubeňa, aby sa nenechal vymôcť od vojska, lebo tam sa môže mnoho naučiť, svedie ho večer na muziku a tam opije. Stavia sa pred jeho rodičmi ako jeho ochranca, pritom však hucká ho proti Jankovi, ako i Marku, poukazujúc, že Martinovi odvádza milú Evku a Marke že sa stal neverným. Stálym navádzaním Martina urobí z poslušného dieťaťa vzdorovitého, často opitého syna, ktorý v hneve zabije Janka, predá majetok, ktorý dal otec na neho prepísať a utečie s peniazmi z rodičovského domu doprevádzaný Sýkorom, ktorý ho okradne o 800 zlatých. Starý Dubeň je na mizine a v zúfalstve. Útechou sú mu slová farárove a viera v Boha. Sýkora veľkodušne mu požičia 600 zlatých, aby ľahšie dostal Marku, ktorá medzitým sa i s Jankom udobrila, ale vidiac zúfalstvo svojich rodičov po požiari, rozhodne sa vydať za Sýkoru a tak ich zachrániť. Vtedy prináša starý Dobrák zprávu o „márnotratnom synovi“ Martinovi z mesta, ktorý tam žije v biede a v zúfalstve nad svojimi hriechami. Sýkora po odchode Martinovom mal s Dubeňovci a Markou ľahkú prácu. Dosiahol svoje. Prichádza k oddavkám, ku ktorým však prichádza i veľmi nevítaný hosť pre Sýkoru — jeho obeť — otrhaný, telesne i duševne zničený Martin, ktorý prosiac za odpustenie rodičov i Boha, žaluje na Sýkoru ako kmína a zvrhlíka. Nie je dosť na tom. Na dovŕšenie tragedie prichádza kaprál s vojakmi pre „vraha a kmína“ Sýkoru a tak je koniec jeho planému životu. Nevidiac iného východiska, strelí sa do pŕs, zatiaľ čo Marka a Janko, Evka a Martin nachádzajú jeho smrťou vykúpenie z bolestí.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.