Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 65 čitateľov


 

Lampérth — Orlov: V údolí života

Bájodráma v 5 dejstvách. Strán 70, cena Ks 3.—.

Javisko: I. údolie v lese; II. pustý, strmý vrch; III. rubačova izba; IV. ako III.; V. malý cmiter.

Osoby: Rubač, jeho žena, Púčok, ich dcéra, Babinka, Šurbanko, Strelec, starena, hrobár, pastieri, láska, lovec, tiene, pustovník.

Rekvizity: domček z dreva, kvety, lipy, topole, stôl, lavica, zemiaky, hrniec, nôž, ostrúhané drevko, biele plátno, sekera, blýskanie, vietor, hrmenie, havkanie psa, obraz P. Marie, malá lampa, posteľ, stôl, slamené stoličky, biela šatka, hroby, kríže, sviece na hroboch, kvety.

Kroje: jednoduché, sedliacke.

Dej: Ťažko sa žije v Údolí života. Nehoda za nehodou stíha jeho obyvateľov. A dotýka sa i detí Púčika a Šurbánka, ktorý odchádza do sveta učiť sa kamenárstvu a zarobiť veľa peňazí. Púčok rada má svojho otca a obáva sa o neho, lebo stále má pred očami akúsi vidinu prísneho Lovca, ktorý je príčinou všetkého nešťastia. I dnes ho videla a otcova namrzená nálada neveští nič dobrého, najmä keď tento v noci odchádza nazpäť do lesa. Žiarli na svoju ženu, ktorá sa rozpráva s lovcom kamzíkov. Dostane sa s ním do sporu a obidvaja padajú do priepasti a zabijú sa. Rubačovej žene teprv teraz nastane peklo, lebo výčitky mužovej matky ju doženú k samovražde. I stará matka zúfa. Zostáva len Púčok, ktorý sa teší na Šurbánka, sľubujúceho sa vrátiť. Ale pri hroboch rodičov najde nový rov. Rov Šurbánkov, na ktorom umiera i Púčok a tak všetci podľahnú pomste prísneho Lovca, ktorého vie skrotiť len Láska, odsudzujúca ho a volajúca ho na zodpovednosť.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.