Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 65 čitateľov


 

Pailler — Daubler — Žeko: Svätá Julia

Dramatická legenda v 4 dejstvách. Strán 63, cena Ks 2.40.

Javisko: I. rimanská izba; II. iná izba; III. ako II.; IV. morský breh.

Osoby: Konstancia, bohatá dáma, Julia, Tekla, jej otrokyne, Sabina, Balbina, Egeria, Charitas, Priska, Blandina, Žofia, Viktoria, anjeli, otrokyne.

Rekvizity: malý stolík, veľký stôl, lampa, zlomená doska, košík s ružami, socha pohanského bôžka, obetná nádoba, bičíky, prikrytý stôl, nádoba so žeravým uhlím, listina, zlatý pohár, kríž, na ktorom je Julia, palmy a vence.

Kroje: z čias cisára Valentiniana III. r. 450 po Kristu.

Dej: K Sabine zavítala na návštevu bohatá a slávna kňažna z Grécka, s ktorou ale do kraja prišla i smrť. Egeria nenávidí kresťanov a preto týra ich ako môže. Najprv si vyberie k tomu Charitas, ale v jej trýznení jej zamedzí Julia, otrokyňa Konstancie, kresťanka, ktorú má veliteľka radšie ako priateľku. Keď sa Egerii nepodarí jej plán, prinúti Sabinu k tomu, aby obstarala rozsudok smrti ukrižovaním pre Juliu, a Konstanciu chce otráviť. K tomuto Sabinu pohly jej dve otrokyne, ktoré ohováraly Konstanciu, že Sabinu pohanila, keď z venca ruží, ktorý jej poslala, darovala prvú otrokyni Julii. Egeria si vyberie Juliu na to, aby podala otrávené víno svojej veliteľke, s ktorou na slávnosti spievala. Julia vie o chystanom čine a pohár aj s vínom odhodí. Len keď sa druhý plán Egerii podaril a Julia už umrela na pripravenom kríži, dozvie sa Konstancia o celom spiknutí. To ju len viac utvrdí v kresťanstve, ktorého sa už dávno zastávala a nedá jej zabudnúť na jednu zo svojich najoddanejších otrokýň — svätú Juliu.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.