Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 65 čitateľov


 

Schönherr Karol: Viera a otčina

Tragédia národa v 3 dejstvách. Strán 95, cena Ks 5.—.

Javisko: I. sedliacka izba; II. — III. dvor.

Osoby: Krištof Rott, sedliak, Peter Rott, jeho brat, starý Rott, jeho otec, Rottka, jeho žena, ich chlapec, matka Rottkina, Sandperger, Sandpergerka, Unteregger, Englbauer zpod Hája, cisársky jazdec, súdny pisár, dedinský ranhojič, obuvník, Vlk, panvičkár a Zuza handárka, mladý tulácky párik, vojak, bubeník.

Rekvizity: biblia, sväzok prútov, klietka, šabľa, kuriatka, košík, kvety v koflíkoch, stôl, koberec, voz, periny, palica, sekera, lavičky, motyka, záclony, skrinka, stoličky, sochy svätých, toliare s cisárskym obrazom, bubon, listina, topánky a náčinie obuvnícke, batoh, pokrývka, klince, obraz blahoslavenej Panny Márie, olejové svetlo v červenom pohári, drevený most, vrecko.

Kroje: sedliacke.

Dej: Keďže za protireformácie platila zásada, že aký je panovník, taký musí byť aj ľud, museli sa všetci evanjelici vysťahovať z krajiny. Väčšina, ba všetci milovali práve tak vieru, ako aj rodnú hrudu a preto lúčenia s vlasťou a s majetkom bolo ťažké. U väčšiny zvíťazila viera a preto s bolesťou odchádzali. Postrachom všetkých bol cisársky jazdec, ktorý nemilosrdne mučil všetkých nekatolíkov a bez akéhokoľvek sľutovania hnali ich hromadne až k hraniciam. Cisársky rozkaz bol však hrozne krutý. Rodičom nedovoľoval sa vysťahovať s deťmi, ktorých duše maly byť zachránené pre katolícku vieru. Svoj majetok však už navždy opustila Sandpergerka, susedka Rottových, ktorá bola od strašného cisárskeho jazdca zavraždená mečom, lebo nechcela mu vydať bibliu, jedinú to útechu evanjelikov. Bola pochovaná vojakmi ako jedna z najposlednejších a to práve donútilo starého Rotta k priznaniu sa k viere otcov, k čomu sa nemohol odhodlať ani po priznaní sa oboch svojich synov Krištofa a Petra. Vysťahoval sa i on so svojimi synmi, ale bez vnuka, ktorý sa utopil v mlynici, kde skočil pred cisárskym jazdcom, ktorý pridržiavajúc sa rozkazu cisárovho, nechcel dovoliť chlapcovi ísť s jeho otcom. Rott chcel pomstiť smrť synovu, ale nakoniec predsa zvíťazilo prikázanie božie a on daroval mu život. Krásne majetky všetkých vysťahovalcov skúpil nenásytný Engelbauer a rozdelil ich medzi svojich deviatich synov.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.