Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Drámy celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 65 čitateľov


 

Svoboda A.: Kristus víťazí

Hra z dôb prenasledovania kresťanov za cisára Domiciána v 5 dejstvách. Poslovenčil Karol B. Žeko. Strán 84, cena Ks 3.—.

Javisko: vkusne zariadená sieň u rímskeho vojvodcu, záhrada, žalár.

Osoby: pápež Klement, apoštol Ján, cisár rímsky Domicián, Flavius Klemens, rímsky senátor, Flavia, jeho manželka, Mauricius a Cyril, ich synovia, Domicilla, vnučka Flaviov, Agrikola, vojvodca rímsky, Virginia, jeho manželka, Sabinilla, ich dcéra, Rita, otrokyňa Agrikolova, Iréna, dcéra konzula Fabricia, Lukrecia, jej vychovávateľka, Aurelián, konzul rímsky, Kaja, Dorotea, Theofila, Tarkvinia, kresťanky. Vojsko, otrokyne.

Rekvizity: niekoľko vejárov pre otrokyne, malé drevká na krížiky, Kristova socha, dve dýky, prsteň s diamantom.

Dejište: Rím, r. 81 — 96 po Kristu.

Dej: Vojvodca Agrikola vracia sa od cisára domov a žiada manželku, aby láskave prijala Irenu, dcéru konzula Fabricia, ktorá prichodí do Ríma v sprievode vychovávateľky Lukrecie, on sám že musí dľa cisárovho príkazu obnoviť prenasledovanie kresťanov. Manželka prosí Agrikolu, aby šetril nevinných kresťanov, ale márne. Tiež do domu rímskeho senátora Flavia Klemensa prichodí návšteva: apoštol Ján. Oznamuje ju matke syn Mauricius, následník trónu. Apoštola Jána zajal správca Ázie, konzul Fabricius, aby dokázal cisárovi horlivosť v prenasledovaní kresťanov. Za tohoto väzňa zaručil sa cisárovi Mauricius, ktorý je verným vyznavačom Kristovho učenia. Tiež jeho matka je ctiteľkou Kristovou, ale hrozí sa smelosti synovej, že sa odvážil požiadať cisára, aby mu sveril tak vzácneho väzňa. Bojí sa, že cisárova nenávisť vypomstí sa v prvom rade na ich dome. To sa stane skutočne zradou Lukrecie, ktorá je vlastne židovkou Juditou a išla za vychovávateľku jedine preto, aby sa pomstila kresťanom za skazu Siona a Jeruzalema. Poslať na smrť popredných kresťanov, to je plánom Lukrecie a v tom jej pomáha konzul rímsky Aurelián, o ktorom nik nevie, že je židom a synom Lukrecie. V týchto dvoch má cisár Domicián oddaných pomocníkov a tak pod rukou katovou zahynú Mauricius, Cyril, pápež Klement atď. Stotník, ktorý popravu vykonáva, je však prekvapený srdtnatosťou umierajúcich a pred cisárom nakoniec oznamuje, že prestupuje ku kresťanom, takpodobne hlási sa ku Kristovi vojvodca Agrikola, pribehne Lukrecia, zaškrtí Aureliána. Domicián uprchne medzi ľud, ktorý ho zabije, Kristus víťazí…




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.