Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Jednoaktovky veselé


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Jednoaktovky veselé

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 64 čitateľov


 

Dafčík Ján: Punčová torta

Komédia v 1 dejstve. Strán 30, cena Ks 4.80.

Javisko: izba úradníckych manželov.

Osoby: Viktor, administr. tajomník, Maruška, jeho žena, Jozef, Pavlína, jeho žena, Ondriš, Gusta, jeho žena, Hanka, slúžka, obecný sluha.

Rekvizity: 4 klobúky, obrus.

Dej: Maruška s Viktorom, Pavlína s Jozefom a Gusta s Ondrišom sú mladí manželia. Všetky 3 rodiny žijú v priateľskej shode. Páni manželia zatúlali sa jedného večera do záb. miestnosti, kde sa dobre zabávali a Viktor na nešťastie zabudnul tu svoj širák. Širák prišiel na bubon a jeho majiteľ si ho má vraj na mestskom dome vyzdvihnúť. Naši páni boli veľmi naľakaní, čo bude, keď Viktorova manželka na to príde, a chceli mu pomôcť. Mali tiež podobné čierne širáky a nevediac jeden o druhom, vzal každý svoj a dali tento Viktorovi do skrine. Viktor nevediac o ich priateľskej službe, šiel do obchodu a kúpil si širák druhý, podobný zabudnutému. Jeho žena Maruša, počujúc bubnovanie, mala hneď podozrenie, že širák patrí jej Viktorovi. Za prítomnosti Pavlíny, Gusty a ich manželov začala nariekať a Viktora upodozrievať. Ten ale sebavedome šiel a vytiahnuc zo skrine širák, dokázal jej, že je celkom „nevinný“. Ona, aby ho odškodnila za upodozrievanie, slúbila mu na druhý deň upiecť veľkú punčovú tortu. Panie Pavlína a Gusta si spomenuly, že ich manželia majú čierne širáky a vybubnovaný môže patriť i ich manželom. Preto zostra na nich, aby vraj i oni ukázali, kde majú svoje širáky. Títo ale vidiac svoje nerovné, začali sa vytáčať, vraj akiste ich zabudli v úrade. Pani Maruška, aby rodiny neskompromitovala pred slúžkou, ponúkla sa, že ona pre širáky do úradu skočí. Keď si brala zo skrine plášť, vypadly z nej 2 širáky. Páni ale nestratili duchaprítomnosť a z nepríjemnosti sa vykrútili, nahovoriac im, že chceli vyskúšať, či nie sú žiarlivé a preto si svoje širáky schovali do Viktorovej skrine. Na odškodnenie za nedôveru dostanú i títo manželia punčovú tortu. Keď potom obecný sluha prináša širák, traja páni manželia tohoto vyhodia, rozčuľujúc sa, že cudzí, povláčený širák si nenechajú prišiť za golier.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.