Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Jednoaktovky veselé


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Jednoaktovky veselé

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 64 čitateľov


 

Madeyský L.: Lebo nebo — lebo peklo

Veselohra v 1 dejstve. Strán 36, cena Ks 2.70.

Javisko: salón a v ňom maliarska pracovňa.

Osoby: Brezovský, Ružena, jeho žena, Rohoň, jeho ujec, Malvína, Alfréd, Julka.

Rekvizity: jazdecký oblek pánsky a dámsky, noviny, skriňka s farbami, viacej skleničiek, nádobky na farby, štetce, palety, lineár, niekoľko rozrobených obrazov.

Dej: Ružena Brezovská sa už tri roky venuje maľbe, zanedbáva manžela i seba a od tých čias je medzi nimi zvláštny pomer. Nestarajú sa jeden o druhého, ba takmer spolu ani nerozprávajú, hoci sa majú radi. Ružena vidí zmenu v manželstve, je ale tak maľbou zaujatá, že ani nepozoruje, že táto je príčinou rodinného nesúladu. Manžel Vladimír je nešťastný, v byte je neporiadok už od troch rokov, Ružena sama je tiež stále v jednom veľmi zašpinenom plášti, takže nie je možné sa jej priblížiť a preto niet divu, že trávi väčšinu času v svojej izbe a mimo domova, kde je vždy v spoločnosti susedky, mladej vdovy Malvíny. Vladimíra čoskoro Malvínin zjav okúzli a nabídne jej spolužitie, tak ako to opísal vo svojej novele „Lebo nebo, lebo peklo“. Malvína jeho ponuku neprijíma, ale radí mu, aby svoju novelu prepracoval a vrátil sa ku svojej žene. Ružene sa dostáva Vladimírova novela do rúk, kde opisuje ich manželstvo, a vidí, že ona a jej maľba sú príčinou všetkého a preto dá ihneď pracovňu vyčistiť, ona sama sa prezlečie. Vladimír je radostne prekvapený celou zmenou, prosí ju za odpustenie a sú znova šťastní ako pred tromi rokmi.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.