Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Jednoaktovky veselé


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Jednoaktovky veselé

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Simona Reseková, Daniel Winter, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 64 čitateľov


 

Turgenev I. S.: Raňajky u náčelníka zemianstva

Veselohra v 1 dejstve. Preložil M. Ruppeldt. Strán 49, cena Ks 4.50.

Javisko: jedáleň u náčelníka.

Osoby: Nikolaj Ivanovič Balagalajev, náčelník zemianstva, 45-ročný. Pietor Piotrovič Pechterjev, bývalý náčelník zemianstva, 60-ročný, Jefgenij Tichonovič Suslov, sudca. Anton Semjonovič Alupkin, sused, statkár. Mirvolin, chudobný sused, statkár, Ferapont Iljič Bezpandin, statkár, Anna Iljinišna Kaurová, jeho sestra, vdova, 45-ročná, Porfirij Ignatjevič Naglanovič, úradník, Velvickij, pisár u náčelníka, Gerasim, komorník u náčelníka, Karp, kočiš Kaurovej.

Rekvizity: stôl, staličky, na stole rozličné jedlá a zákusky, víno a likéry, poháriky.

Dej: Medzi statkárom Bezpandinom a jeho sestrou, vdovou Kaurovou, trvá už tri roky spor o dedičstvo po ich tete, ktorá nezanechala poslednej vôle. Ani súd nemôže pokonať obidvoch dedičov, i rozhodne sa náčelník zemianstva Balagalajev, že sám z moci úradnej oboch usmieri. Povolá ich k sebe, privolá aj susedných statkárov a sudcu Suslova, ktorí majú byť pri pokonávke svedkami. Po pohostení príde náčelníkov pisár a predloží jeho vypracovaný plán na usmierenie. Keďže brat a sestra nechcú bývať v jednom dome, navrhuje majetok rozdeliť. Bezpandin zrieka sa domu, ale žiada väčšiu náhradu v úrodných pozemkoch. Vdova Kaurová sa cíti týmto rozdelením ukrátená, všetci jej dohovárajú, ale táto nechce povoliť. Na pomoc jej príde bývalý náčelník zemianstva Pechterjev, ktorý sa dostane do hádky s náčelníkom Balagalajevom a celé jednanie skončí bez výsledku.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.