Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Detské hry príležitostné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Detské hry príležitostné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 42 čitateľov


 

Eliáš Fr. — Galba Jozef: Pre mamičku

Rozprávka v 4 dejstvách so spevami a tancami. Strán 43, cena Ks 4.80. (Napísané pre „Deň matiek“.)

Javisko: I. a IV. dejstvo dedinská izba; II. lesná pláň; III. priestranstvo pred brezovým hájom.

Osoby: Matka, Ďuro, Fetka, víla Zornička, víla Babička, čarodej Hondulus, sudca hrdelného súdu, Gašparko, deti, ľud, víly a tanečnice.

Rekvizity: lavička, kachle, truhla, zvon, vreco, klát, trúba, prútik, pohárik, čierne zástavy, medovníkové srdiečka.

Kroje: občianske, víly rozprávkové.

Dej: Ďuro bol dobrý syn svojej starej, chorej matky. Ľúbil deti a týmto každodenne rozprával pekné rozprávky. Len choroba matky ho trápila. Nepomáhal jej ani lekár, ani ranhojič, ani zelinárka ba ani skúsená tetka. Ďuro začal veriť, že už len Pán Boh alebo zázračná víla z rozprávky môže uzdraviť jeho matku. Preto sa rozhodol, že musí nájsť zázračný liek, keby aj na koniec sveta musel ísť. Preto zavolal dobrú vílu z rozprávky, ktorá sa mu aj zjavila a i poradila, ako matku uzdraviť. Treba ísť do záhrady čarodeja Hondula a odtiaľ čo len kvapku vody odniesť z kryštaľovej studienky, ktorú tento zlý čarodej ukradol jednému šťastnému kráľovstvu, ktoré od tých čias stihá samé nešťastie a zármutok. Dokiaľ v tom kráľovstve mali túto studienku, bolo vždy veselo; zázračná voda zo studienky hojila nielen všetky boľasti, ale odohnávala všetok zármutok, prinášala šťastie a veselie. O toto pripravil kráľovstvo zlý čarodej Hondulus a víly celej tejto krajiny blúdia svetom a hľadajú odvážneho osloboditeľa, ktorý by nešťastnému ľudu vrátil opäť šťastie a spokojnosť, prameň krystaľovej vody.

Ak sa podarí Ďurovi doniesť z tohoto prameňa čo len kvapôčku vody, uzdraví nielen svoju matku, ale oslobodí i celé kráľovstvo.

Ďuro teda išiel hľadať studienku. Víla Zornička, ktorá zatiaľ opatrovala Ďurovu matku, sledovala jeho kroky. Konečne došiel Ďuro na lesnú pláň čarodeja Hondula, kde sa stretol s Gašparkom, ktorý ochotne mu sľúbil pomoc v jeho boji s čarodejníkom.

Unavení zaspali spolu na lesnej pláni. Tu nájde ich čarodej, ktorý sa márne pokúša premeniť jedného z nich na sovu, druhého na krkavca. Čarodej vidí, že akási zvláštna sila ich chráni a preto najsamprv zobudí Gašparka a od toho za mešec dukátov chce sa dozvedieť, aká sila ich chráni. Ale Gašparko neprezradí. Preto čarodej zobudí Ďura a tohoto láskavosťou a sľubami chce donútiť k odhaleniu oného tajomstva. Zavolá svoje tanečnice, ktoré voľajú Ďura do tanca, ale márne. Čarodej vidí, že márne je jeho úsilie a že ťažký bude jeho boj s Ďurom. Ďura chráni materinská láska.

Naráno podarí sa Ďurovi dostať sa k studienke kryštaľovej vody a víla Babička mu ju odnesie do smutného kráľovstva. Gašparko zatiaľ oklame čarodeja Hondula a Ďuro šťastlivo sa vracia k svojej starej, chorej matke. Zázračná voda ju uzdravuje a oslobodený národ chce urobiť Ďura svojím kráľom. Ďuro však odmieta. Chce do smrti zostať vo svojej dedine a pri svojej mamičke.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.