Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Detské hry príležitostné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Detské hry príležitostné

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Mária Hulvejová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 42 čitateľov


 

Průcha Jaroslav: Pre tatíčka prezidenta

Vlastenecká hra z nášho života v 3 dejstvách so živým obrazom. Poslovenčil F. P. Strán 90, cena Ks 5.40.

Javisko: I. dejstvo: chudobná izbietka, stôl, stolica, postieľka. II. dejstvo: fantastická úprava javiska, predstavujúca oblohu. V úzadí brána, pred ňou veľké hodiny, ručičkami ktorých pohybujeme odzadu. III. dejstvo: tá istá izba ako v I. dejstve.

Osoby: Ján Štefko, Štefková, jeho žena, Marienka, ich dcéra, Ľudka Zaťková, učiteľka, Szabó, Janková, susedka, Ruženka, Katka, Anička, Julka, Tonka, matička Obloha, Mesiačik, Večernica, Vetríček, Hviezdičky (6, i viac), Zory.

Rekvizity: papierové peniaze, hárok papiera, prezidentov obraz, dlhá palica, punčochy, kytka fialok, krátky povraz upletený z kvetov. Hviezdičky majú ružové papierové šaty a farebné lampášky.

Dej: Marienka Štefková vypráva svojej mamke dojmy z prvého dňa v slovenskej škole. Je šťastlivá, i matka má radosť, praje si len, aby sa muž čím skôr vrátil, lebo sa obáva prenasledovania od direktora, tuhého maďaróna, ich zamestnávateľa. Ten skutočne pokúsi sa peniazmi získať starú Štefkovú, aby Marienku posielala znovu do maďarskej školy, keď však Štefková odmietne, dostane 14dennú výpoveď z práce i bytu. Zatiaľ Marienka spomína večer doma na školu, na pi. učiteľku a jej peknú reč o zásluhách prezidenta a legionárov. Pri týchto spomienkach zaspí a zdá sa jej krásny sen, že ju hviezdičky zavolaly do neba, že ju pochválily za to, že má radosť nad oslobodenou vlasťou, potvrdily jej, že o oslobodenie sa zaslúžil tatíček prezident s legionármi, daly jej kytičku fialok a obraz prezidenta, práve také veci, ktoré mala učiteľka na svojom stole a prepustily ju s potešujúcou zprávou, že jej otec, ruský legionár, vracia sa domov. Keď precítne, rozpráva sen matke, naraz sa otvoria dvere a príde otec. Poteší manželku i dcérušku, že direktor továrne bol práve prepustený a že teraz všetci roduverní Slováci s radosťou sa chytia práce za rozkvet oslobodenej vlasti, ako to prikazuje veľký vodca a osloboditeľ.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.