Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Detské hry pre každú príležitosť


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Detské hry pre každú príležitosť

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Peter Páleník.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 44 čitateľov


 

Palička Vl.: Ako sa stal Vašek kráľom

Výpravná rozprávka v 4 dejstvách. Poslovenčil Jar. Vlček. Strán 63, cena Ks 4.80.

Javisko: I. na samote pred chalupou; II. v záhrade kráľovnej víl; III. pred bránou začarovaného zámku; IV. kráľovská izba.

Osoby: Kráľ. Kráľovná. Dobroslava, princezná. Otec (sedliak). Matka. Vašek, ich syn. Kráľovná víl. Narcis, jej služobník. Rytier. Nor, Magabur a Abiáš, zbrojnoši čarodejníka. Pážatá, dvoranínovia, zbrojnoši, víly.

Rekvizity: batoh s buchtami, lampa, veľký kameň, pol pozlátenej podkovy, jedlá a nápoje, prútik, 3 krčahy, 3 meče, hrsť gaštanov, palica, pohár, stôl, zlatý stolček, kreslá, zlatá ihlica.

Dej: Matka vypráva Vaškovi, ako je krásne vo svete, otec príde z mesta a prináša zprávu, že v meste je veľký smútok. Pred týždňom vraj sa stratila z kráľovského zámku princezná a nikde ju nemôžu nájsť. Kráľ dal vyhlásiť, že ten, kto mu privedie princeznú, dostane pol kráľovstva. Vašek sa rozhodne ísť do sveta a hľadať princeznú. Matka mu dá batoh s buchtami, otec niekoľko grošov. Na ceste svetom príde Vašek do krásnej záhrady, ktorá patrí kráľovnej víl. Tam sa stretne sa so starčekom, ktorému odvalí s cesty veľký kameň, aby neupadol. Pod kameňom je polovica zlatej podkovy, dá ju tiež starčekovi a nasýti ho poslednou svojou buchtou. Starček dojatý dobrosrdečnosťou Vaškovou svliekne plášť a dá dole fúzy. Naraz vidí Vašek malého chlapčeka. Je to Narcis, služobník kráľovnej víl, ktorá si Vaška vyvolila, aby oslobodil princeznú. Vezme si od Narcisa zlatú podkovu a od kráľovnej víl obdrží kúzelný prútik, pred bránou začarovaného zámku podarí sa mu premôcť troch zbrojnošov vnikne do zámku a oslobodí princeznú, ktorá však nevie rozprávať. Odíde s ňou a veľkým sprievodom na kráľovský zámok, kde je veľká radosť nad návratom princezny. Kráľ má druhú polovicu zlatej podkovy, ktorú spojí s podkovou Vaškovou a v tom okamihu začne princezná rozprávať. Vašek dá povolať svojich rodičov a kráľ odovzdáva Vaškovi princeznú a celé kráľovstvo. Kráľ Vašek ujíma sa vlády a prvým jeho posolstvom bola vyhláška, aby všetky deti milovaly rodičov a učiteľov, aby boly poslušné, dobré a pravdomluvné.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.