Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Detské hry pre každú príležitosť


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Detské hry pre každú príležitosť

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Peter Páleník.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 44 čitateľov


 

Volf F.: Stará báj

Divadelná hra v 4 obrazoch. Strán 62, cena Ks 6.—.

Javisko: I. — IV. dedinská izba; II. krajina nad ránom; III. jasná izba.

Osoby: Stará mať. Rodičia. Deti: Anička a Janko. Sused. Zima a Bieda, Svár a strýko Tesknota. Slnko, mať Slnka, Papršleky, Snehové vločky, Plamienky.

Rekvizity: jasná hviezda, zlaté šípy, kolovrat, kahanec, stôl, stolček, fajka, lavica, biely ručník, palica, červené čiapočky, svetielka, peň, biele šatky a kapuce, kabátik, zlatom prešívaná slovenská blúza, kozúbok, zlaté nitky, bielučké záclony, šaty slnka, posteľ, hrnčeky, mlieko, buchty, chlieb, polica, tlstá kniha, stolica, záponka, zlaté peniaze.

Kroje: sedliacke a rozprávkové.

Dej: Janko a Anička lúčia sa s papršlekami a smutne očakávajú zimu. Ich babička priniesla už aj kolovrat a začína priasť. Gazda i jeho žena sú uzimení a celí zničení. Za kozúbok si sadla Zima, za stôl Bieda a ku starenke Tesknota. Stará mať usne a Bieda nahovorí gazdu, aby zabudol na deti a na celú rodinu a odišiel do krčmy. K ránu odíde za ním i jeho žena. Deti, zatiaľ čo babička stále spí, odídu hľadať rodičov. Do svojho kruhu ich prijmú vločky a len-len čo ich pred zamrznutím vyslobodia papršleky, ktoré sa ešte raz zatúlaly na zem. A tak strávia deti celú zimu v dome slnka, vrátia sa až na jar s papršlekmi a donesú otcovi zlaté peniaze, za ktoré si znovu kúpi od suseda v zime prehratý majetok a začne nový život a prácu s láskou k deťom a k rodine.


Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam