Zlatý fond > Diela > Hry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Silvia Harcsová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Jana Kyseľová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 50 čitateľov


 

Palárik Janko: Drotár

Veselohra v 3 dejstvách a 4 obrazoch. Strán 133, cena 8.— Kč.

Javisko: I. dvor Rozumného, 1. obraz izba, II. pekná obývacia izba, 2. obraz učebná sieň, 3. obraz iná izba, III. učebná sieň, 4. obraz predizba.

Osoby: Rozumný, majiteľ tovární, Ernest, jeho syn, Ľudmila, jeho dcéra, Marína, jeho vnučka, Zalevskí, poľský ubehlík, drotár, Doboši, jeho brat, žid Maušl, policajný komisár, Johan, sluha, kuchárka a slúžky.

Kroje: meštianske, drotársky a policajný.

Rekvizity: drotárske náčinie, riady na drótovanie, víno, písacie potreby, list, knihy, ručná práca, stôl, stoličky, toaletný stolík, pohovka, pohár vody, vysvedčenie, peniaze, cigáry, likér, kalíšky, pečená hus, kytica, zmenka, balík drótu, úradné listiny, peňaženka s peniazmi.

Dej: V Pešti do domu továrnika Rozumného sa dostane slovenský drotár, ktorý veľkej obľuby nadobudne najmä u Maríny, vnučky Rozumného. Zatiaľ, čo ona sa zaoberá drotárom a krmí ho, Rozumného syn Ernest škádli sa so sestrou Ľudmilou, ktorá ho spozorovala písať „líbesbrífy“. Otec je už nad nezdarným synom, ktorý všetko robí, len sa neučí, celý zúfalý a nepomáha ani presvedčenie drotára, že „i zo psa môže byť slanina“ a rozhodne sa vziať mu ešte vychovávateľa. Na vyzvanie uchádza sa o toto miesto akýsi Doboši, ktorý sa kedysi volal ako ten drotár Bubenčík, ale pomaďarčil si meno, a mladý poľský gróf-uprchlík, ktorý Dobošiho prijme jako domáci pán a sám sa potom predstaví i jeho vysvedčením, znejúcim na Bubenčíka. Rozumný domnievajúc sa, že našiel drotárovho strateného brata, okamžite ho príjme a sverí mu Ernesta. Skutočný Bubenčík alias Doboši je prijatý jako „hausinšpektor“. Ako sa Marína zamilovala do drotára, tak i Ľudmila do mladého vychovávateľa, domnievajúc sa, že je to jeho brat. Ernest sa mal zatiaľ dobre, lebo vychovávateľ mu nič nebránil, čo u neho videl a tým sa práve Ernest značne polepšil. Rozumný by nebol mal nič proti manželstvu s Bubenčíkovci, len drotár nechcel uznať vychovávateľa za svojho brata a tvrdil, že pravým jeho bratom je „hausinšpektor“. Keď ho nahovárali, aby svojho „Maca“ zaprel a uznal vychovávateľa za brata, nechcel k tomu svoliť, tvrdiac, že „rovná cesta býva vždycky najlepšia“. Vec sa začala meniť vtedy, keď vychovávateľa videl akýsi Žid, ktorý tvrdil, že je to poľský uprchlík gróf Zalewski, ktorý je stíhaný zatykačom pre súboj. Vtedy už mal byť vychovávateľ s Ľudmilou zasnúbený, ale i on si vtedy uvedomil drotárovo príslovie a keď prišli k nemu volať ho k zásnubám, našli u neho Žida, ktorému predtým podpísal menom Bubenčík zmenku na dvanásť tisíc zlatých, a jeho úžasne opitého. To ho Ľudmile spriečilo a samozrejme okrem Ernesta a Žida nikto mu nebránil v odchode z domu, keďže už verili, že nie je drotárovým bratom. Na odchode ho zastihol i policajný kamisár, ktorý mu prišiel oznámiť, že vec sa vysvetlila a on je nevinný. Vtedy s radosťou ho prijali do rodiny, vrátili i odošlého drotára a chystali sa naraz ku dvom svadbám. Najhoršie obišiel Žid, lebo vychovávateľ bol gróf Zalewski, hausinšpektor Doboši, a Mateja Bubenčíka, ktorý mu podpísal tak vysokú zmenku, nebolo. Rozumný mal radosť zo šťastia vnučky i dcéry, ale najväčšiu radosť mal z polepšeného syna.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.