Zlatý fond > Diela > Hry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Silvia Harcsová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Jana Kyseľová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 50 čitateľov


 

Štolba Jozef: Ach, tá láska

Veselohra v 3 dejstvách. Strán 110, cena 8.— Kč.

Javisko: I. elegantný prijímací salón, II. pekná záhrada — letné sídlo, III. ako II.

Osoby: Adolf Lonský, Milada a Oľga, jeho sestry, Karolína, ich sesternica, Severová, ich teta, Kuneš, architekt, Romanský, dr. Kalvoda, Kalaš, priatelia Adolfovi, Kotrba, záhradník, kuchárka, slúžky (2), panská.

Kroje: meštianske.

Rekvizity: pohovka, zrkadlo, vreckové zrkadlo, hodiny, podnos s navštívenkou, zvonek, elegantný prútený záhradný nábytok pod veľkým slnečníkom, koš so zeleninou, kniha, dva kúpacie plášte, pekná fajka.

Dej: Traja Adolfovi priatelia sú veľmi udivení, keď im tento oznámi, že po oslavách narodenín hodlá zmeniť doterajší spôsob svojho života a chce sa napraviť. Toto im je pravda len dôvodom k posmechu, ale i v tomto vidia, že Adolf to myslí vážnejšie ako sa zdá na oko a že pomýšľa na ženbu so sesternicou Karolínou, mladou vdovou. A preto už i v rodinnej debate s tetkou, sestrami a priateľmi horuje za manželský život, i keď jeden z priateľov dokazuje, že z každých sto manželstiev je šťastných len päť, proti čomu sa najmä dámy bránia, ale jak teta, tak i vdova Karolína dosvedčia, že ani ony v manželstve neboly šťastné. Z napnutého rodinného ovzdušia vidno, že teta niečo pomýšľa a so svojím plánom vyrukuje, keď prezradí, že by bola veľmi rada, keby najstaršia Milada bola zabezpečená v manželstve, ku ktorému jej vybrala architekta Kuneša. Milada, ktorá má pochybené a divné názory na manželstvo, len veľmi ťažko pristáva na tento návrh a s Kunešom sa zasnubuje, aby mali možnosť jeden druhého poznať. Skoro však obidvaja na letnom sídle rodiny prichádzajú k názoru, že nie sú súdení pre seba a tak Kuneš začne viac ľnúť k mladšej sestre Miladinej, Oľge, ale nepozoruje vzdychy vdovy Karolíny, ktorá tiež túži za ním. Oľga vo svojej prostote dokonca pomáha Karolíne získať Kuneša, keď Milada sa chová k nemu takým podivným spôsobom. Oľga vymyslí plán. S Karolínou sa idú člnkovať, privolajú k tomu i Kuneša a potom loďku prevrhnú. Kuneš však zachraňuje Oľgu a Karolínu zachránil starý záhradník Kotrba, ktorému sa dostane tajne daru od Adolfa, ktorý Karolínu miluje. Potom už veci spejú veľmi rýchle. Milada a Kuneš sa podľa daného slova bez hnevu rozchádzajú a keď tento chce odísť, je tu Oľga, ktorá ho zdržuje. Nehľadiac na vekový rozdiel, veľmi dobre si porozumia, Adolfov dar Kotrbovi sbližuje s ním Karolínu a tak prekvapená teta miesto jednej svadby chystá dve, ktoré nepríjemne pôsobia na Miladu, ktorá zúrive zahadzuje manželskú učebnicu akéhosi Börneho, pre ktorého sa rozišla s Kunešom a ktorého teraz mladšej sestre závidí. Ovšem blúdenie jej prinesie vytriezvenie, ale najšťastnejšia je stará teta, ktorá s radosťou požehnáva obidva párky.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.