Zlatý fond > Diela > Hry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Silvia Harcsová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Jana Kyseľová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 50 čitateľov


 

Urbánek Ferko: Kamenný chodníček

Veselohra so spevami v 3 dejstvách. Strán 80, cena 5.40 Kč. (2 hry v 1 knižke.)

Javisko: I. nádvorie sedliackeho domu, II. ovocný sad, III. ako I.

Osoby: Brezovský, sedliak, Adam, jeho syn, Verona, mlynárka, Evuška, jej pastorkyňa, Mišo, gazda, Tereza, jeho žena, Ondro, Juro, Zuzka, Betka, sluhovia u Brezovského, ľud.

Kroje: sedliacke.

Rekvizity: košatý strom, stôl, lavice, kosa, fľaša, varecha, puška, lovecká kapsa, košík, motyky, kvetiny a stuhy, koláč, mäso, povrieslo.

Dej: Bohatému sedliakovi Pavlovi Brezovskému príde oznámiť pekne dievča Evuša, že jeho syn Adam vracia sa z vojenčiny. Brezovskému sa Evuša zapáči a prial by si dostať takú nevestu. Preto akonáhle sa Adam vráti, hneď ho súri do ženby, ponechajúc mu úplne na vôli, jaké dievča si vybere. Adam neotála a pilne chodí do Kamenného mlyna po zakázanom kamennom chodníčku k Evuši, dcére najväčšieho nepriateľa Brezovského. Keď sa to tento dozvie, postaví ku chodníku sluhu Miša, aby lapil každého, čo to i jeho syn bude, a doviedol mu ho. Adamovi ale rázne povie, že na Horákovu dcéru jako nevestu nikdy nepristane. Druhé stretnutie Brezovského s Evušou je pred kamenným mlynom. Radostne ju zve do svojho domu, nevediac, že je to Horákova dcéra, a sľubuje jej, že len ona bude jeho nevestou. Adamovi oznámil, že mu už nevestu našiel, tento ale utečie a po kamennom chodníčku privádza si Evičku, za ktorú len pred malou chvíľou bola prosiť jej matka Verona, bývalá milá Brezovského. Tento je však neústupný. Nedovolí synovi pojať dcéru svojho najúhlavnejšieho nepriateľa za ženu. Vtedy starý Mišo prichádza oznámiť Brezovskému, že sa mu podarilo zlapať viníkov, ktorí napriek zákazu chodia kamenným chodníkom. Sú to Adam a Evuša, ktorých poviezal povrieslom a zatvoril do sušiarne. Keď ich privádza pred Brezovského, tento poznáva, že Evuša je Horákova dcéra a túto on určil za ženu svojho syna a vďačne odpúšťa, zabúda starý hriech a dáva deťom požehnanie. Sám bere si za ženu Veronu, matku Evičkinu, a tak staré nepriateľstvo a nenávisť rozvíja sa vo vzájomnej láske syna k dcére a otca k matke.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.