Zlatý fond > Diela > Hry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Silvia Harcsová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Jana Kyseľová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 50 čitateľov


 

Urbánek Ferko: Za národ a slobodu

Obraz z poprevratovej doby v 4 dejstvách. Strán 71, cena 6.— Kč.

Javisko: I. skalnatý les, II. grófkina prijímacia izba, III. salón, IV. izba v kaštieli.

Osoby: Gáborský, statkár, Oľga, jeho žena, Boženka, ich dcéra, Katka, chyžná, Kalina, rychtár, Skyva, silák, Mrva, Pevný, gazdovia, Ambróz, kňaz, Adela Turány, grófka, Blumerová, jej komorná, Várnai, správca, Jarovský, úradník, Danilovič, vrátny, Helenka, chyžná, Miško, sluha, lekár, starec, dôstojník, vojaci (2), Heltayho mariniaci, mužovia, ľud.

Kroje: sedliacke, šľachtické, vojenské, meštianske, mariniacke.

Rekvizity: kríž, venec, nízka skriňa, stôl, stolice, pohovka, fotel, podnožka, malý stolík, handra na prach, cviker, sväzok listín, iné listiny, obrus so servítkami, tanier so zákuskami, samovar na podnose, 4 šálky, rum, citron, cukornica, čaj, revolver, dve pušky, bodák, posteľ, nádoba s vodou, hrnček s mliekom, lyžička, medicína, hlas umieračka.

Dej: Poprevratová doba bola plná neistoty. Ľudia vedeli, že vojna skončila pre nás úspešne, ale nevedeli, kam patria, lebo šľachta, ktorá vždy držala pri maďarských utlačovateľoch, i teraz ešte prenasledovala slovenských národovcov a usilovala sa ich odstrániť. Tak je tomu i na slovenskej dedine, ktorá je dejišťom našej hry. Sedliaci a s nimi i niekoľko uvedomelých úradníkov, ťažko trpia pod vládou odrodilej grófky Turányičky a preto tajne v horách sa schádzajú, aby sa tu poradili o ďalšom postupe. Dobrú pôdu našla medzi nimi slovenská národná garda, ktorá bdie, aby prestreľky nepriateľov neboly tak veľké. Dušou celého hnutia je mladý úradník u grófky Jarovský a statkár Gáborský, do ktorého dcéry Boženy je Jarovský zaľúbený. A preto celá nenávisť všetkých, ktorí grófke napomáhajú pri prenasledovaní roduverných vlastencov, je namierená proti Jarovskému, ktorého sa rozhodne grófka vrhnúť v kaštieli do temnice, aby nebúril ľud proti nej. Chyžná Helenka v kaštieli pozoruje každý pohyb a preto i teraz upozorní Jarovského na nebezpečie, ktoré mu hrozí so strany grófky. Jarovský však ani na prosby Boženky nestáva sa zbabelcom a ide do svojho vyrabovaného bytu, v ktorom správca a komorná grófky hľadali proti nemu dôkazy. Pred kaštieľom ho skutočne chytia drábi, zavedú do temnice a zmučia. Zatiaľ pomery sa vyvíjajú prajne v prospech Slovákov, národná garda stala sa pánom situácie, ale zmučený Jarovský zomiera v náručí Boženkinom ako obeť hesla „za národ a slobodu“.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.