E-mail (povinné):

Stiahnite si Básne a piesne ako e-knihu

iPadiTunes E-knihaMartinus

Karol Alexander Modrányi:
Básne

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Nina Dvorská, Zdenko Podobný, Daniel Winter, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Jana Kyseľová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 66 čitateľov

Boj

[88]

Pod vysokou Tatrou tisíc vojska stojí, k bitke sa osudnej reťaze zlomiť strojí, Nad nimi hnevu prestreli sa oblaky, slabých sú tamtých ramená, bez ohňa zraky. Bo k boju presvedčenie len silu dáva, kde to, tam isté víťazstvo, tam je sláva. Kde za vec najväčšiu zápal je horúci, zo smrti statočnej teší sa žijúci, bo vie, že ho smrť slávy večnej nezbaví a že mu vlasť pomník na hrobe vystaví. Kde sa ak’ červík človek v prachu točí, kde len za plat márny v besnú bitku skočí, kde ho len prísnosť slova k státiu primusí,[89] tam šťastie uletí, tam sa jemu zhnusí. „Nože, bratia, hore sa, zhoďme milióny, bo len na kostiach jejich víťazstva sú tróny.“ Zástavy červené v povetrí plávajú, tie k víťazstvu vedú, silu dodávajú. Cez rady tisícov pesnička zaznieva, tú k posile svojej každý vojak spieva. Slnko sa zastrelo v najhustšom oblaku, zastrelo sa už zapálenému zraku, delá do radov záhubu posielajú, v grúňoch sa večných ich hromy ozývajú, rady najprvších v krvi sa už zvalili, „To nič!“ — na ich miesto druhí poskočili. „Nože, bratia, hore sa, víťazstvo nám dané, vašou ono smrťou nám z neba je poslané.“ Mnoho dobrých chlapcov meč ostrý zabije, chlap sa nebojí, on len v slobode žije. Vojská sú v zápase, tuho sa objali, jak boa[90] lva tisne, tak sa postískali, jak more o skalu vreštiac sa trieska, tak sa vojsko vlní, tak aj ono vrieska. Krv v potoku tečie, tí sa nepustili, bár aj kosy smrti mnohých pokazili, zas sa tuho držia a pustiť sa boja — ba neboja, ale zaškrtiť sa stroja. „Nože, bratia, hore sa, vlasť my zadržíme, slobodu si žiadanú smrťou vystavíme.“ Hrozný útok ostatný, v ňom je tá sláva, za ktorú tak mnohý svoj život vydáva, hrozná to bitka, v nej si meče brnkajú, žíznívým ostrím ľuďom krky hľadajú. Hlavy dol lietajú, krv si hustšie beží, nejeden synáčik porúbaný leží — nepriateľ už mizne, pomaly uteká, za ním sa už mnoho železníkov[91] vzteká. Sláva synov slobody vysoko skvetá a hanba tyranov po svetoch si lieta. „Nože, bratia, hore sa, naša je tá sláva! Čuj, jak radostne tisíc ju hrdiel zvoláva!“ (r. 1846)



[88] Básňe, s. 66 — 71. Báseň uverejnil Pavol Vongrej v knihe Keby si počul všetky tie víchrice, Bratislava : Tatran 1966, s. 180 — 181.

Pod veršom: „Nože braťja hore sa“ (s. 68) je škrtnutý text: „(Zhoďme, millioni) atď.“.

[89] primusí — donúti

[90] boa — veľký juhoamerický nejedovatý had. Na s. 69 uvádza autor vysvetlivku: „Boa constricktor… až do 40 nuoh dlhí had“.

[91] železník — obrnenec




Karol Alexander Modrányi

— redaktor študentského Národného zábavníka, autor veršovaných prác i prózy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.