Zlatý fond > Diela > Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym


E-mail (povinné):

Pavol Országh-Hviezdoslav:
Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Dvorská, Daniel Winter, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Martina Turanská, Jaroslav Geňo, Michal Maga.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 108 čitateľov


 

154. Škultéty Hviezdoslavovi

Paľko drahý!

Veru som už očakával od Teba takú urgenciu.

Zajtra konečne pošle Ti tlačiareň 33 alebo 34 hárkov, a ja prosím, aby si trpelive prečítal a vyznačil mi tlačové chyby, aby sme ich mohli dať na konci knihy.

V druhej polovici júna, keď na Tvoj III. zväzok zbývalo už len 6 — 7 hárkov tlačiarskej roboty, Kníhkupecko-nakl[adateľský] spolok dohovoril sa s tlačiarňou, že do konca júla vyhotoví i Svetozárov román.[329] Nuž čo z toho vyšlo? Tlačiareň, miesto toho, aby si bola rozmnožila sadzačov, prestala pracovať na Czamblovej Rukoväti[330] (vydáva ju tiež Kníhkup[ecko]-nakl[adateľský] spolok) celkom a na Tvojom zväzku z dobrej polovice. Keď som to zbadal, pribehol som do tlačiarne a tam mi povedali, že čo majú robiť, keď sme žiadali do augusta vyhotoviť román! (Ale nežiadal nikto odložiť diela, ktoré sa už dokonávali!!) Mal som možnosť byť hotovým s Pohľadmi v júli do 1. augusta, lebo materiál mal som hotový v náležitom čase (prvý raz asi od dvoch rokov), a pri časopise je vážna, materiálnej jeho stránky sa týkajúca vec, aby sa neopozdieval: nuž keď v posledné dni júla išiel som do tlačiarne vadiť sa, že jej vinou vyjde mi číslo opozdeno, tu zase mi len povedali, že sľúbili vyhotoviť román! Babrákom, ľuďom nepraktickým dala sa do ruky zbraň ešte tým, že boli sme sa zjednali s nimi na 26-27 hárkov románu, a vyšlo ich 36! Czamblova knižka ani neviem, kedy bude hotová, a v Pohľadoch i na jar sľúbil som určite, že v lete vyjde! Ja pri všetkom bol som teda citeľne zamiešaný, interesovaný. Predsa najviac trápilo ma, že som Teba zaviedol, keď som Ti sľúbil, že kniha v júli bude hotová.

Len aby si už teraz mohol byť spokojný!

So srdečným pozdravením

Tvoj oddaný Škultéty

24/VIII [1901]



[329] Vajanského Kotlín.

[330] Samuel Czambel, Rukoväť spisovnej reči slovenskej (vyšla až r. 1902).





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.