Zlatý fond > Diela > Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym


E-mail (povinné):

Pavol Országh-Hviezdoslav:
Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Dvorská, Daniel Winter, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Martina Turanská, Jaroslav Geňo, Michal Maga.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 108 čitateľov


 

284. Hviezdoslav Škultétymu

Jožko môj!

Posielam Ti tedy sľúbený chlp rukopisu;[550] gazduj si s ním, ako vieš a chceš; ale podotýkam, že ešte, možno, i podobne veľký chlp bude toho nasledovať. Potreboval som sa a potrebujem lyricky vybúriť (počuj domýšľavosť starigáňa!); ale to je i jediná práca moja od februára. Šakver’ makové svedectvo darebáčenia? Nu, potroche hýbeme sa už len, veru potroche!

S dramat[ickou] robotou som, tak sa zdá, u konca; nezdar lanského pokusu[551] znechutil ma cele. Rozmýšľal som predsa o všeličom v tom obore, i započal niečo z Mariše z Muráňa,[552] kus štúdiuma prekonal poťahom na Mat[úša] Trenčianskeho, zas rozhútal si plán ľudovej činohry: no zo všetkého zostal iba prach, — hovorím, onen nezdar podlomil mi každú snahu… Nešťastný Herodes! A zvláštno, podnes mi nedá pokoja: keď je už raz na bielom dni, tak rád bych ho premiesil a ogabal nejak ináč! Mnohé, mnohé pomysly chceli by na vonok ako oprava, doplnok: aspoň ako tak prijateľnou urobiť túto prácu! No, kde je toho možnosť v tejto pozdnej dobe života? Nevidím jej, nevidím! i zostáva mi stud a hanba a omrzlosť…

V zásielke terajšej nachodí sa viac povsúvaných básní, myslím, dostatočne značkami opatrených, kam vlastne chcejú byť zaradené. Pritom všetkom prosím tak o Tvoju ako i o pozornosť tlačiarne v tomto ohľade. Nerád bych mal konfúziu a z toho vari i protimluvu. Aj o správnosť textu prosím, to jest o bezvadnosť tlače: naši turzovci[553] nechže sa pochlapia! Do Borisa Godunova, zvlášte na začiatku, veru vkĺzli sa niektoré a nemilé chyby.

Štvrtú báseň venujem nášmu staručkému Podhradskému:[554] bár by spôsobila mu dajakú radosť! Ale ozaj: i tento starček pozdravil ma k narodeninám, ako sa pamätám, veršom; poslal mi ho bol Gašparík so svojím pozdravom. No dostanúc listy od vás z redakcie spiatky:[555] verše Podhradského kde nič tu nič, ani v patričnej obálke, ani inde. Tam ste mi ho kdesi zapotrošili, a ja — bo nebolo k tomu stihu — ani som ho neprečítal. Škoda!

Tvojej práci literárno-historickej (tej v maďarčine) sa už vopred teším; bude to iste krásne a dokonalé dielo. A či bude možno dostať onen pojediný zväzok, v ktorom vyjde? Veru bych si ho zaopatril.

A čo máš za lubom, ako redaktor? Von s ním, nech sa mu podívam do tvári!

A nechyruješ, či dačo bude z tej „Slovenskej čítanky“, ktorú uzniesla sa vydať „Č[esko]slov[anská] jednota“? I mňa vyzvali na podatie záverečnej básne; sľúbil som im ju, ale akosi nezáleží im na doposlatí, aspoň mlčia — akiste nedošli im predbežné práce.[556]

Opýtaj sa, prosím Ťa, p. Socháňa, či dostal moju kartu? Pýtal tiež príspevok do prvého č[ísla] Živeny, až začiatkom b[udúceho] r[oku] vyjsť majúceho;[557] ale ani v prvom, ani v druhom nato dopise neurčil čas, kedy príspevok potrebuje. Do konca novembra mohol by ho mať, tak som mu odpovedal; ale — mlčí, tedy svedčí? alebo sa poďakúva? I tak dobre, nemám nič proti tomu.

Ale dosť už bolo hákov bákov! Odpusť im a či mne.

So srdečným pozdravením som

Tvoj Pavol

V Dolnom Kubíne 23/X 1909



[550] Je to začiatok Dozvukov. SP XXIX, 1909, č. 10.

[551] Narážka na tragédiu Herodes a Herodias.

[552] Hviezdoslav sa zrejme viackrát vracal k námetu Márie Sečovskej; v týchto rokoch dokonca viedol o ňom korešpondenciu s historikom Júliusom Bottom.

[553] T. j. sadzači v KÚS-e, kde bol G. Turzo faktorom.

[554] Ide o štvrtú báseň I. časti Dozvukov. — Jozef Podhradský (1823 — 1915), autor dramatických prác (Holuby a Šulek a i.), básnik, ev. farár v Pešti, potom gymn. profesor v Novom Sade a Belehrade.

[555] Hviezdoslav dal redakcii Nár. novín k dispozícii blahoprajné listy a telegramy, ktoré dostal k šesťdesiatke, aby ich mohli Nár. noviny odtlačiť. Vyšli i s Hviezdoslavovým básnickým Poďakovaním v Nár. novinách XL, 1909, č. 17 — 20.

[556] Slovenská čítanka vyšla až r. 1912 za redakcie Fr. Bílého. Hviezdoslav má v nej báseň Ecce homo. Bližšie o spolupráci Hviezdoslava na tomto podujatí píše Josef Rotnágl (Hviezdoslav v mých vzpomínkách) v sborníku Hviezdoslav v kritike a spomienkach, 1954, 472 — 4.

[557] Živena začala vychádzať r. 1910 ako literárno-spoločenský mesačník za redakcie E. M. Šoltésovej a P. Socháňa.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.