Zlatý fond > Diela > Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym


E-mail (povinné):

Pavol Országh-Hviezdoslav:
Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Dvorská, Daniel Winter, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Martina Turanská, Jaroslav Geňo, Michal Maga.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 108 čitateľov


 

6. Vajanský Hviezdoslavovi

17/7 1879

Drahý braček!

Ty si na hrubom omyle s Tvojou kartou — že som nepísal, boli druhé príčiny. Za prvé bieda. S 60 zl. mesačne živoriť s famíliou, to utláča aj ducha, okrem toho sa moje pomery zmiatli polročným hlivením vo vojsku pri škandalóznej okupácii, takže musím mesačne odťahovať z platu na dlhy. K tomu sa teraz moja rodina zväčšila o jednu dcérku, a môžeš si predstaviť, že pod takýmito usloviami nekvitnú spanilo kvety, ba ani len bodliaky. Mňa opúšťa sebadôvera a nič sa mi nedarí. Teraz vyjde prvý diel väčšej básne „Ratmír“ v 7. čísle,[28] na ktorej uvidíš, že už hasnem jako smradľavá lojová sviečka v dusnej krčme.

Ja som dúfal, že „Ilonu“ pokračovať budeš v Orle, ale jako vidím, nie. O jej vydaní na útraty tlačiarne sotva bude byť môcť reč, jako poznám tunajšie pomery typografické. Leží im veľa na sklade, tak sa nepúšťajú do nových podujatí. Potom panuje šlendrian v obecenstve i vo vydavateľstve. Knihy a časopisy sa nemíňajú. Okrem N[árodných] n[ovín], ktoré zostali potrebným chlebom, niet jednoho časopisu s poriadnym odberateľstvom. I náš Orol má iba 300!, píšem tristo čitateľov, medzi nimi 150 pol-cenných, a boh sám zná koľko darom-ných. Toto je lazarónska mizéria. Hlásnika[29] predtým šikuvali na voze na poštu, teraz na fúriku. Ten sa ale ešte ta…

Černokň[ažník][30] je pustý duševne i hmotne — to sám vidíš. Nuž tak stojíme. Poznamenávam, že sú tieto dáta výplyvom mojej neohraničenej úprimnosti oproti Tebe, a tak Ťa prosím nikomu to nezdeľovať. Nuž či by sa pod takýmito pomermi mohlo dariť osobitnému vydaniu, a to ešte básní? Pepkin mnoho pokazil básnikom.[31] Ja som myslel na vydanie drobnejších básničiek, ale ma Pietor, ktorý pozná náležito okolnosti, odradil. Posledné Tv[oje] básne som čítal — škoda, že je tá pokálová[32] tak veľmi príležitostná — ale je ozaj krásna. Tak všetko striebrom a kovom razí. Bol som nedávno s p. seniorom[33] na Vrútkach, kde mi hovoril, žes’ ožil v pravotárstve a že sa dobre cítiš. Trochu tej svobody mnoho robí.

Do jakéhosi „almanachu“[34] ma vyzvali prispieť a dali mi sopliaci termín do posledného júna — vyzvanie som dostal dvadsiateho! Nie som tak márny vidieť sa na velíne.

Myslím, že dňa 6. aug[usta] dôjdeš sem.[35] Bude tu veľa slov[enského] sveta. Potom sa pozhovárame od srdca. Nože príď, a pober tam súcich ľudí. Či máš Nár. noviny?

Nuž zbohom!

Tvoj oddaný S. Hurban

„Vít“ sa nikda nedokončí!



[28] Vajanského epická báseň Ratmír (s tematikou z čias Matúša Čáka) vyšla v Orle X, 1879, č. 7 — 8, a potom znovu v zbierke Tatry a more.

[29] Národný hlásnik, noviny pre slovenský ľud (týždenník); v rokoch 1868 — 1870 vychádzal v Budíne, potom v Martine.

[30] Humoristicko-beletristický časopis, ktorý r. 1860 založil Viliam Pauliny-Tóth.

[31] Dušan Sava Pepkin (vl. menom Martin Medňanský, 1840 — 1899) vydal r. 1876 dva zväzky svojich básní (pôvodných i preložených) pod názvom Poézie. O hodnote týchto básní podáva za mladú generáciu svedectvo citát z článku Jaroslava Vlčka Novšia slovenská poézia a Vajanského básne Tatry a more (Slovenské listy 1879): „Akýsi pseudonym Dušan Sava Pepkin vydal dva zväzky svojich „Poézií“ (!) v nádhernej úprave; poézia, ktorú možno právom nazvať satirou na poéziu. Ani by sme sa o tom mŕtvom decku nezmieňovali, keby autor nebol prišiel na nešťastnú myšlienku: venovať obidve knižky grófovi Harrachovi a získať za odberateľov vyše sto Poliakov, ktorým nerozvážnym skutkom diskreditoval slovenskú poéziu u zbrataných národov.“ (Cit. podľa J. Vlček, Medzi Váhom a Vltavou, Bratislava 1957, 52.)

[32] Hviezdoslavova Pieseň na pokál, venovaný k 50-ročnému jubileu kňazského úradovania pána Jána Lehotský, ev. farára v Trnovci. Orol X, 1879, č. 7.

[33] t. j. so seniorom Samuelom Novákom (1816 — 1895), Hviezdoslavovým svokrom

[34] Pravdepodobne ide o zamýšľaný II. ročník Slovanského almanachu. Výzvu spisovateľom i verejnosti ohľadom tohto ročníka uverejnili Nár. noviny X, 1879, č. 80.

[35] Na valné zhromaždenie Živeny v Martine, ktoré sa od r. 1879 konalo vždy v čase výročia memorandového zhromaždenia (z r. 1861) a ktoré bývalo manifestačnou schôdzkou predprevratovej slovenskej spoločnosti.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.