Zlatý fond > Diela > Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym


E-mail (povinné):

Pavol Országh-Hviezdoslav:
Korešpondencia P. O. Hviezdoslava so Svetozárom Hurbanom Vajanským a Jozefom Škultétym

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Michal Belička, Nina Dvorská, Daniel Winter, Eva Lužáková, Lucia Muráriková, Katarína Tínesová, Mária Hulvejová, Martina Turanská, Jaroslav Geňo, Michal Maga.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 108 čitateľov


 

71. Škultéty Hviezdoslavovi

Paľko drahý!

Už pri otváraní obálky temer bol by som vedel povedať, čo mi to posielaš. Akosi cítil som celý čas, že neostane bez toho, aby z Tvojej duše nevyrazil takýto hnev. Nič nebolo by mi mohlo spôsobiť taký pokoj na sviatky! Ak sa nenahneváš — — báseň som dal na čelo čísla. Hárok prvý bol už vysádzaný, i zlomený, ale na šťastie ešte nevytlačený, takže bol možný ešte takýto prevrat. Že ono „páchne politikou“, nie je na ujmu poetickej hodnote. Z mojej duše odvalil sa ťažký kameň, keď prečítal som Tvojimi slovami, že nie Slováci rozkričali sa, že idú umrieť hladom. Tvoje svedectvo bude mocnejšie, než akékoľvek novinárske enunciácie!

Návšteva Tvoja, Paľko drahý, v mojom príbytku, rozumie sa, bola by bývala sviatkom; no príležitosť bola taká nepríhodná, že nedovolili sme si (ja a moja žena) ani len želať toho, keď sme vedeli, že v utorok popoludní odchodíš. Mňa trápilo, že nemohol som sa odobrať od Teba aspoň na železnici. Nemožnosť bola v tom, že mali sme hostí a protivnou náhodou začali sme obedovať tak pozde, že bolo by mi prichodilo odísť od stola. Ale dobre mi padne, že môžem sa Ti takto vyspovedať.

V náveští spolkovom mylne stálo 19 hárkov: bude ich niečo vyše 20.[181] Keby Ti nepadlo ťažko prečítať vytlačené hárky, poslal by som Ti ich: aby na konci knihy mohli byť vyznačené prípadné hrubšie chyby[182] tlačové. Ja síce mám zachovanú väčšinu Tvojich rukopisov, takže budúcim pokoleniam zostane možnosť odstrániť chyby, no predsa len rád by som čím dôkladnejšie vydanie i teraz.

So srdečným pozdravením

Tvoj oddaný Škultéty

20/IV [1892]



[181] T. j. I. zväzku Zobraných spisov básnických.

[182] V origináli stojí „knihy“, čo je zrejmé prepísanie sa; podľa zmyslu dosadzujeme slovo „chyby“.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.