Zlatý fond > Diela > Listy Jána Bottu


E-mail (povinné):

Ján Botto:
Listy Jána Bottu

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Martin Droppa, Viera Studeničová, Michal Belička, Silvia Harcsová, Zdenko Podobný, Christián Terkanič, Jaroslav Merényi, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Patrícia Šimonovičová, Michal Maga, Lenka Leštáková, Monika Kralovičová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 135 čitateľov


 

52. Pavlovi Dobšinskému (15. IX. 1863)

V T. Sv. Martine 15/9 1863[646]

Palo moj![647]

Peniaze ja potrebujem, sľúbených 300 zl. r. č.[648] mi pošli na každý spôsob. O ďalšie sa netráp, veď to už spravíme tak, aby bolo dobre. Dňa 22 Septembra b. r. — teda už len o pár dní — ide zasadnúť zase výbor matičný v Martine — no veď o tom už aj Ty budeš mať vedomosť — teda potom sa mi požička povolí, a medzi tým časom prídu od Teba peniaze, tak Ti jich budem môcť poistiť ako s povolením výboru vypožičané.[649] Múdre bys — ľa — urobil, keby si na 22-ho b. m. potom aj Ty prišiel, keď vravíš v Tvojom liste, že prídeš do Martina a čo už len aj výbor sa tu síde dakedy — len že by si potom s takým aristokratickým nosom sa nemal tu ukázať — „prídem aspoň — vraj — tým štrúdlam k vôli“[650] —. No, no, no, veď sme aj my nikomu z nosa nevypadli a ak si Dvojej ctihodná Milosť ráča myslieť, že sme my laici už len také ovečky, ktoré môžu ako chcú kedy obstrihať, teda my podľa našej svatej autonómie si tiež myslíme, že my platíme pánov farárov a že sa tí nemajú čo miešať do našej aristokratickej společnosti, tým menej teda nami opovrhovať — verstanden?![651]

Nuž ale hnev na stranu, ako starému známemu sa Ti to už na tento čas odpustí, veď to vieme, že aristokratismus v Uhrách najviac starí páni udržiavajú, ale naozaj mohol bys Ty prísť na ten 22-ty: nie síce tým štrúdlam k vôli, ale k vôli nám, a obzvlášte k vôli tomuže shromaždeniu. Dopočul by si sa zasa voľačo nového, prijdu sem deputáti z Viedne, budú nám rozprávať, čo sa jim tam a ako vodilo a čo tam nového. Kuzmányho[652] práve dnes z tadiaľ tiež čakáme.

Botto Ťa pozdravuje srdečne. Je od 2 Sept. u mňa na hospode v Martine, ale po tieto dni odíde do Štiavnice a tam nebodaj i zimovať bude. Má síce chotár Sv-Martinský vziať do meračky, ale sa nevie rozhodnúť ešte, či ho ozaj má vziať, lebo nie! Ak ho vezme, tak sa zo Štiavnice po tej samej príležitosti, ktorá ho z tadiaľto povezie, nazpak vráti a potom tu aj cez zimu zostane. Do 22 Sept. budem ho chcieť tu u nás zabaviť.

Nuž a teraz sa mi už len dobre maj, spomeň si na nás — nie síce podľa štrúdle — ale podľa starodávneho priateľstva nášho a zatváraj nás do Tvojich modlidieb

Tvojich srdečných priateľov

Sam. Šípka a Jána Botto.[653]



[646] — Dve strany, 4°, signatúra M 14 E 27.

— Na liste sa zachovala adresa v tejto podobe:

Dvojctihodnému pánu Pavlovi Dobšinský kňazovi cirkve evanj. aug vyznania v Drienčanoch (Derencsén, Gömörmegye) Ostatnia počta Rimavská Sobota.

[647] List písal Samo Šípka, ale aj v mene Jána Bottu; ten ho na konci aj podpísal. Preto text zaraďujeme medzi Bottove listy.

[648] Zrejme išlo znova o tie isté peniaze, ktoré mal predtým vypožičané Botto (porovnaj list 44, poznámka 4) a s ktorými ešte v nasledujúcich listoch boli opletačky, lebo Dobšinský stratil potvrdenky.

[649] Výbor Matice slovenskej na druhom zasadnutí 22. 9. 1863 pod č. 24 povolil „Sam. Šípkovi, stol. prísažnému v T. Sv. Martine 600 zl. jako pôžičku z fondu matičného“ (Letopis MS I, Viedeň 1864, s. 46).

[650] Citát z predchádzajúceho Dobšinského listu, ktorý sa u Šípku nezachoval; podobne sa nezachovali ani Bottove listy Šípkovi, hoci podľa odpovedí S. Šípku museli existovať.

[651] rozumieš (nem.)

[652] Karol Kuzmány bol vtedy ev. superintendentom v Martine a úradujúcim prvým podpredsedom Matice slovenskej.

[653] Bottov vlastnoručný podpis: preto sme text listu zaradili do tejto edície. — Z tohto času sa v Bottovom fonde zachoval list od brata Michala Bottu z 1. 7. 1863 — píše mu zaujímavý návrh, aby Pešťbudínske vedomosti odtláčali ľudové príbehy, lebo len tak vraj dosiahnu väčšiu obľubu u čitateľov.




Ján Botto

— básnik, jeden z najvýznamnejších autorov romantických balád Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.