Zlatý fond > Diela > Listy Jána Bottu


E-mail (povinné):

Ján Botto:
Listy Jána Bottu

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Robert Zvonár, Martin Droppa, Viera Studeničová, Michal Belička, Silvia Harcsová, Zdenko Podobný, Christián Terkanič, Jaroslav Merényi, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Ida Paulovičová, Katarína Tínesová, Peter Páleník, Patrícia Šimonovičová, Michal Maga, Lenka Leštáková, Monika Kralovičová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 135 čitateľov


 

53. Pavlovi Dobšinskému (23. X. 1863)

V Štiavnici dňa 23-ho Oct. 863[654]

Brat Pavle a kmotre môj!

Nedajme sa! Prihlasujem sa Ti tým Tvojím a Vašim heslom chlapským, — lebo zasluhuje nie len to Tvoje heslo, aby chlapským sa pozvalo, ale aj Ty a Tvoji cirkevníci a cirkevní kolegovia aby ste sa chlapmi nazvali a k vám aby sa chlapsky človek prihováral. Hodní ste toho. Len nech to ide ako začalo a — bude inak ako bývalo. Tu to tiež ide vše napred — nie síce v tomto cirkevnom tóne ale v národnopolitickom. D-sky sa ako naisto čím skôr sem očakáva za kamersgrófa.[655] Dvaja profesori z Bystrice teraz sem dorazili na tunajšie kath. gymnásium — hodní chlapci. Zase nás je viac, chvála bohu! a keď sa tentam druhý punkt vyplní kelko nás bude! — Príď i Ty naspäť do malej hŕby. Dnes sme poslali bisk. M-ovi[656] adressu, ktorú čo chvíľa budeš i tak čítať vo Vedomostiach. Na H-čanov[657] tiež sbierame s prospechom. Matičné groše sa tiež tieto dni pošľú. Tak hľa z toho vidíš, že Šť.[658] je nie poslednia v Izraeli.

Čo do môjho osobného života sa tiež dosť dobre mám. Boli mi síce troška starostí narobili títo kom.[659] páni, kým som ešte v Turci bol. Písali mi t. j. úradne, že aby som sa na 11 Aug. ustanovil k authentikáciám — a tu Ti list dostanem 22-ho t. m., kýho to čerta! reku, veď je už po termíne — a druhý už tak ľahko nedostanem. Medzitým ako som sem dorazil 16-ho Sept. počujem, že authenticatiu aj bezo mňa (na šťastie som potrebné veci na pohotove u Adam.[660] bol nahal) a síce dobre spravili — teda mi z financiálneho ohľadu trocha odľahlo. A od toho času sme zase urb.[661] pokonania s obcami porobili, teda aj práce dosť, len si zdravia bude. Ale červienka akosi obchodí okolo mňa — už som ju dvaráz odohnal — bestia — neznám, či ju na treťom odoženiem. —

Tak teraz vieš kde som, čo som — môžeš bezpečne prísť alebo sa hlásiť — a porozprávať mi o tej kurioznej ceste okolo sveta.[662] Ako aj o tej amortizácii[663] — čože ozaj, ako to s ňou vyzerá?

O H-kovi[664] zo susedov nič nepočujem, ani on tu nebol vraj od pamäti sveta a my sa tam vybrať akosi dosiaľ nevieme. Len listárka, tá holubica doniesla ten list zelený: že sa vraj ten vrabec žení, a že si berie — hádaj koho? — Tvoju švagerinu mladšú M.[665] Kuriozum — ale čo človek v trapiech nevykoná! — Ešte jedno, ale z druhého tónu. Povedá sa, že biskup M.[666] má byť vymenovaný coadjutorom arcibiskupa. Je to síce: vymenovaný, len futurum, ale keby len bolo. O županstve D-ra,[667] Fr-ho[668] atd. atd. v horných stoliciach sa tiež hovorí! — aždaj sa predca nahovorí. Okolnosti ho ukazujú!

Hop! ale som už pri konci, a ešte pozdravenie čo lepším chlapom chcem tu pripojiť. A síce Dvojosobnému Krnovi;[669] Trojosobnému (či kelkému?) Markovičovi[670] (sem nerátajúc barana, ktorý má na M-hrade[671] odbľačať) a všetkým — ktorých vyrátanie by sa tu nezmestilo hore od Soboty počnúc po Fabovú Muráň[672] — dolu dolinami až do Drienčanskej fary naspäť.

Všetkým vám: živili![673] s Bohom

Tvoj brat a kmotor J Botto

NB

Bratre moj, mohol by si mi tvoju kiepu[674] tiež poslať — o čo aj druhých prosím.

Do Bystrice si budeme po telegrafe štrngať na Ondreja[675] — čo lepší gazdovia tak zvykli.



[654] — Dve strany, 4°.

[655] Komorský pán (nem.); meno sa nepodarilo rozšifrovať.

[656] Štefan Moyses — katolícky biskup v Banskej Bystrici; predseda Matice slovenskej; pozdravný list Štiavničanov nebol publikovaný

[657] Hačavčanov; obec predtým vyhorela

[658] Štiavnica; narážka na citát z Nového zákona o Betleheme

[659] Komorskí páni

[660] Ján Adamovský — mešťan v Banskej Štiavnici

[661] urbariálne

[662] Botto má na mysli cestu Dobšinského s Danielom Bachátom na Kriváň, porovnaj Dobšinského list z 13. 11. 1863.

[663] Umorenie (lat.); Dobšinský pre stratu dlžobných úpisov musel ich úradne dať amortizovať.

[664] Pavol Hečko z Hodruše.

[665] Mína Schmidtová — sestra už mŕtvej Dobšinského manželky, neskoršia žena Pavla Hečka, porovnaj list 47, poznámka 13

[666] Štefan Moyses; plnoprávny pomocník arcibiskupa (lat.)

[667] Štefan Marko Daxner bol od 24. 12. 1861 podžupanom Gemerskej stolice; koncom roku 1863 sa tu mal stať županom, ale nakoniec bol vymenovaný za župana Rudolf Kubínyi, ktorý 24. 2. 1864 zbavil Daxnera podžupanstva: Daxner sa stal predsedom zmenkového súdu v Debrecíne (v tomto „národnom vyhnanstve“ zotrval sedem rokov), platove bol povýšený o 200 zl., ale občiansky a národne to vlastne bolo Daxnerovo poníženie, ktoré znemožnilo jeho zvolenie za vyslanca do uhorského snemu.

[668] Ján Francisci sa skutočne potom o rok stal „veľžupanom“ v Liptove.

[669] Andrej Krno — farár v Čerenčanoch

[670] Pavel Markovič — farár v Hrachove

[671] Maginhrad.

[672] Fabova hoľa — 1439 m., najvyšší vrch Muránskej planiny

[673] Žite! (chorv.)

[674] hlava, fotografia (hovorovo)

[675] 30. november; meniny Andreja Sládkoviča v Radvani — V Bottovom fonde sa zachovali dva Dobšinského listy, ktoré časovo idú po Bottovom liste; oba sú písané v Drienčanoch, prvý 13. 11. 1863 a druhý 12. 12. 1863. V prvom píše o výlete do Tatier na Kriváň a o autonomistických cirkevných bojoch; v druhom pozýva Bottu na vianočné sviatky — „že si vraj Daxnerovi písal, že na sviatky prídeš“.




Ján Botto

— básnik, jeden z najvýznamnejších autorov romantických balád Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.