Zlatý fond > Diela > Novely a poviedky


E-mail (povinné):

Jiří Polívka:
Novely a poviedky

Dielo digitalizoval(i) Bohumil Kosa, Viera Studeničová, Dušan Kroliak, Andrej Slodičák, Jaroslav Geňo, Jana Jamrišková, Katarína Kasanická, Monika Kralovičová, Pavel Oller.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 110 čitateľov

129. Sirota v Macoche

V Slovenských Pohľadoch XVI., 385 — 387, č. 36 je rozprávka „Sirota“ z Bošáckej doliny. V rukopise J. Ľ. Holubyho, str. 139 — 142, je poznamenaný rozprávač: Janko Zamec-Geľo.

Chudobný človek, deťmi požehnaný, vzal si osirelého synka majetného brata; na neprestajné naliehanie ženino musel však chlapca zaviesť do hlbokých hôr a tam ho opustiť. Chlapec potom dostal sa k jaskyni, videl, že čosi zďaleka pred ním svieti, pustil sa za svetlom, ale poznal, že to nehorelo svetlo, ale sa tak blyšťaly steny a všetky kamene. Vzal si dva hodné kamienky, vybral sa z jaskyne a blúdil ďalej, až prišiel k nejakému zámku. Pán chlapcovi vravel, že bol na dne Macochy, a nemajúc detí, prijal ho za svojho, dal ho vychovať a poručil mu všetko svoje imanie. Raz prišiel k nemu otrhaný, zoslabený šedivý človek, a chlapec poznal v ňom svojho strýca. Dal sa mu poznať, prijal ho do svojho domu, ako i celú jeho rodinu.

Srovn. podobnú poviedku Kuldovej sbierky (I., 35 č. 14 „Sirotek v Radhošti“), ktorú poznal už Gallaš. Viď Český Lid XV., 211.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.