Zlatý fond > Diela > Kreutzerova sonáta


E-mail (povinné):

Lev Nikolajevič Tolstoj:
Kreutzerova sonáta

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Eva Lužáková, Dušan Kroliak, Zuzana Rybárová, Petra Renčová, Katarína Kasanická, Kristína Woods.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 44 čitateľov

VII

— Tak, hľa, mňa tie jersey, lokne i turnýre lapily.

A lapiť ma bolo ľahko preto, lebo som bol vychovaný za týchže podmienok, za ktorých, ako ugorky v teplej hrade, vyrastajú zaľúbení mladí ľudia. Veď naša rozčuľujúca, prebytočná strava popri úplnej fysickej záhalke nenie iné, ako systematické podnecovanie chlipnosti. Darmo sa divíte, to je tak. Veď ja sám som toto až do nedávna nič nevidel. Ale teraz som uvidel. Veď preto ma to trápi, že to nikto nevie, a že hovoria také hlúposti, ako, hľa, tá pani.

Hej, blízko mňa pracovali na jar sedliaci na železničnom násype. Obyčajnou stravou sedliaka je chlieb, kvas, cibuľa; pritom je živý, bodrý, zdravý; robí ľahkú poľnú prácu. Keď robí pri železnici, jie kašu a funt mäsa. Ale zato i vydá toto mäso v 16-hodinovej robote s táčkou o tridsiatich pudoch. A to je celkom v poriadku. Nuž a my, ktorí jeme po dva funty mäsa, i diviny, i rybäciny, i všelijaké rozpaľujúce jedlá i nápoje… kam sa to podie? Na smyselné excessy. A jestli ide ta, ochranný ventil je otvorený, všetko ide šťastne; ale zachlopte ventil, ako som ho ja zachlopúval chvíľami, nuž hneď sa dostaví rozdráždenie, ktoré, prechodiac cez prismu nášho umelého života, vyráža sa zaľúbením najčistejšieho zrna, ba dakedy i platonickým. I ja som sa zaľúbil, ako sa všetci zaľubujú.

A všetko bolo naoko, i oduševnenosť, i milota, i poesia. A v skutočnosti bola táto moja láska výsledkom s jednej strany úsilia maminkinho a ševkýň, s druhej; prebytku požívanej potravy pri daromníkovaní. Keby nebolo bývalo s jednej strany plávania na člnkoch, ševkýň s tailleami a tomu podobné, ale keby moja žena bola bývala odetá v nevkusný capote a bola sedela doma, a s druhej strany keby som ja bol býval v normálnych okolnosťach, človekom prijímajúcim toľko potravy, koľko je treba k práci, a keby bol môj ochranný ventil otvorený, a nie náhodou zachlopnutý akosi v tú dobu, nebol by som sa zaľúbil, a ničoho by sa toho nebolo stalo.




Lev Nikolajevič Tolstoj

— jeden z najčítanejších ruských spisovateľov, románopisec, esejista, dramatik a filozof Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.