Zlatý fond > Diela > Minútové večere


E-mail (povinné):

Stiahnite si Minútové večere ako e-knihu

iPadiTunes E-knihaMartinus

Anuše Kejřová:
Minútové večere

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Slavomír Danko, Monika Kralovičová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 49 čitateľov

Rýchle večere z rôznych zbytkov od obeda

Keď nám ostane od obeda uvarené hovädzie mäso, tedy upravíme ho k večeri týmto spôsobom:

99. Hovädzie mäso na cibuľke

Uvarené hovädzie mäso pokrájame na menšie kúsky, ako pri guľáši. Na panvičke dáme zapeniť na lyžici masti jednu menšiu, drobno sekanú cibuľku. Do zpenenej pridáme pokrájané mäso, posypeme ho soľou, štipkou korenia, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 5 minút pražiť. Potom mäso posypeme lyžicou múky, dobre ho premiešame a necháme ešte asi dve minúty dusiť. Len potom zalejeme potrebným množstvom slabšej polievky, zlepšenej niekoľkými kvapkami polievkového korenia, necháme asi 10 minút podusiť, omáčku zhustnúť. Ak chceme mat omáčku pikantnejšej chuti, dáme do nej niekoľko kvapák citronovej šťavy a pridáme menšiu lyžičku dobrej Zátkovskej vínovej horčice. Položíme na misu a obložíme varenými zemiakmi alebo od obeda zvyšným osmaženým knedlíkom.

100. Hovädzie mäso s hubami

Hovädzie mäso zvyšné od obeda, keď je aj tučnejšie, pokrájame na kúsky. V panvici dáme na lyžici masti jednu menšiu drobne sekanú cibuľku zpeniť, pridáme k nej asi 4 lyžice tenko krájaných čerstvých húb (hribčekov, šampiónov, kozákov alebo i kurčiat), posolíme, pridáme štipku tlčenéha korenia, rasce, štipku zeleného sekaného petržlenu, prikryjeme pokrievkou a huby dusíme asi 10 minút do mäkka. Potom ich posypeme troškou múky, zamiešame a necháme to zase asi 4 minúty podusiť. Podusené huby zalejeme dvoma vareškami slabšej polievky, pridáme nakrájané mäso, prikryjeme pokrievkou a necháme ešte chvíľku povrieť, omáčku zhustnúť. Podávame k nemu smažené zemiaky.

101. Hovädzie mäso s fazuľovými strukami

Od obeda ostalé hovädzie mäso pokrájame na menšie kúsky. Mladé fazuľové struky umyjeme v studenej vode. Konce odrežeme a bočné tuhé vlákna slúpeme. Potom ich ostrým nožom po dĺžke strukov na kocky asi ako necheť veľké pokrájame. Uvaríme ich vo vriacej posolenej vode s kúskom masla do mäkka (asi za 10 minút). Vody dáme na struky len toľko, aby boly na prst výšky pod vodou. Medzitým upravíme si z jednej lyžice masti alebo masla a zo dvoch lyžíc múky bledšiu zápražku, ktorou potom uvarené struky zahustíme. Necháme ich chvíľku pod pokrievkou podusiť a podáme niekoľko kvapák citronovej šťavy. Ak chceme mať struky jemnejšie pripravené, vtedy namiesto zápražky zahustíme ich hrnčekom kyslej smotánky, v ktorej sme roztrepaly lyžicu múky. Hotové struky smiešame s nakrájaným mäsom, pokoreníme štipkou tlčeného korenia, obložíme varenými zemiakmi a nesieme na stôl. Jestli chceme mať omáčku na nich korenovitejšiu, pridáme k ním medzi dusením, odvar z jedného bobkového listu, štipku tymianu, štyri zrnká nového a šesť zrnák čierneho korenia, ktoré sme zvlášte v hrnčeku uvarily.

102. Karbanátky zo šušovice (lenči) so zemiakovou kašou

Jestli nám ostane od obeda šušovica, upravíme z nej chutné a výživné karbanátky. Asi 6 lyžíc uvarenej šušovice pretlačíme cez sito, aby sme ich zbavily šupôk. Na panvici na masti osmažíme drobno sekanej cibuľky so štipkou rasce do ružova. Osmaženú cibuľku nalejeme na misku, pridáme k nej pretlačenú šušovicu, troška tlčeného korenia, strúčok so soľou tlčeného cesnaku a všetko to treme asi 10 minút, kým sa z toho stane úplne hladké cesto. Potom pridáme jedno celé vajce a toľko v mlieku namočenej žemle, kým dostaneme kašičku tak hustú, ako na obyčajné karbanátky z mäsa. Rukou smočenou v studenej vode tvoríme z hmoty menšie, asi ako dlaň veľké karbanátky v hrúbke malého palca, posypeme ich múkou, smočíme v roztrepanom vajci a obalíme omrvinkami. Na omeletnej panvici rozpálime lyžicu masti a keď vrie, položíme do nej karbanátky a osmažíme po oboch stranách do ružova. Jestli chceme mať karbanátky jemnejšie, chutnejšie, pridáme do nich dve alebo tri lyžice jemne sekaného, vareného mäsa udeného, alebo drobro sekanej klobásy. Osmažené karbanátky dáme na teplú misku a obložíme ich zemiakovou kašou. Môžeme k ním podať í trochu uvarenej kyslej kapusty, alebo kyslú pokrájanú ugorku.

103. Ryžové karbanátky na spôsob vlašský

Z dusenej alebo varenej ryže ostalej od obeda zhotovíme si chutné a dosť výživné karbanátky takto: 20 rovných lyžíc dobre smiešame s jednou lyžicou drobno sekanej, na masti zpenenej a do ružova osmaženej cibule. Zomeleme štvrt kg varého mäsa ostalého od obeda, alebo jest-li nemáme toho, tak surového hovädzieho mäsa s tým samým množstvom tučnejšieho surového bravčového mäsa a tým istým množstvom obyčajnej takzvanej pražskej salámy. Do zomletého dáme varenú alebo dusenú ryžu, posolíme, pokoreníme štipkou tlčeného korenia, malou štipkou papriky, troškou zotretej citronovej kvôrky, pridáme jedno celé vajce, jeden bielok a dobre to všetko premiešame.

Rukou namočenou do studenej vody tvoríme z tejto hmoty kolieska asi ako dlaň veľké a ako prst hrubé, ktoré potom v rozpálenej masti po oboch stranách do ružova pražíme. Podávame k nim alebo zemiakovú a cibuľkou omastenú kašu so špenátom alebo inú zeleninu alebo len dusenú kapustu.

104. Ryža s hubami

Od obeda zvyšnú ryžu pripravíme si nasledovne: Na panvici necháme v lyžici masti jednu malú a drobno pokrájanú cibuľku a kávovú lyžičku tiež drobné usekaného zeleného petržlenu zpeniť; keď cibuľka počne ružovieť, pridáme k nej dusenú alebo varenú ryžu — asi 20 rovných lyžíc — zalejeme troškou polievky, posolíme a dusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Tak ju odtiahneme na kraj platne a necháme v panvici štát. Medzitým udusíme si na kúsku masla asi 8 lyžíc tenko rozkrojených hribkov (ak nemáme pri ruke čerstvé huby, tak vezmeme menší tanierik suchých húb, oparíme ich vriacou vodou a posekané dusíme na masle), potrebne ich posolíme, okoreníme malou štipkou tlčeného čierneho korenia. Udusené hribky na lopári posekáme na drobné kúsky. Potom smiešame sekané hribky s ryžou, pridáme k nim dvoje vajec a hrnček kyslej smotánky. Dobre to lyžičkou premiešame a ak chceme mať jedlo ešte výdatnejšie, pridáme k nemu 3 — 4 lyžice drobne usekaného udeného mäsa alebo klobásky. Pekáč vymastíme a omrvinami vysypeme, tú hmotu do neho vložíme, nožom uhladíme. Pečieme v horúcej rúre asi 10 — 15 minút. Vyklopíme ho na misu a posypeme sekaným zeleným petržlenom.

105. Guľáš z bielej fazule

Od obeda zvyšnej varenej bielej fazule môže sa guľáš pripraviť nasledovne: Posekáme lyžicu cibule a zpeníme ju v kúsku jemne usekanej slaniny; do zpenenej pridáme malú lyžičku sladkej papriky, necháme chvíľku popražiť a poprášime ešte troškou múky. Keď sa to chvíľku popražilo, zalejeme polievkou a necháme povariť, zhustnúť. Omáčku ochutnáme, posolíme a dáme do nej varenú fazuľu na 5 minút povariť. Keď máme voľaké zvyšky vareného alebo pečeného mäsa, tak ho pokrájame na kocky a pridáme ku fazule. Keď to všetko dovedna ešte chvíľku sa povarilo, tak ho zahustíme hrnčekom kyslej smotánky v ktorej sme roztrepaly lyžicu múky. Necháme to ešte prevrieť, zhustnúť. Hotové dáme na misu a obložíme na čiastky rozkrojenými kyslými ugorkami. Ak sme do guláša nedaly mäso, tak môžeme k nemu podávať teplé virštle (párky).

« predcházajúca kapitola    |    



Anuše Kejřová

— autorka kuchárskych kníh a majiteľka kuchárskej školy Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Prihlásenie do Post.sk Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.