Zlatý fond > Diela > Hry celovečerné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Hry celovečerné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Silvia Harcsová, Daniel Winter, Ivana Černecká, Lucia Muráriková, Jana Kyseľová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 50 čitateľov


 

Urbánek Ferko: Krutohlavci

Obraz z ľudu v 3 dejstvách. Strán 25, cena 9.— Kč.

Javisko: I. spoločný dvor, II. ako I., III. romantická krajina.

Osoby: Podolský, bohatý sedliak, Paľko, jeho syn, Tereza, jeho sestra, Kropáčová, jeho testiná, Novák, domkár, Mariša, jeho žena, Katka, jeho dcéra, Janík, Anička, deti, Vlkoš, gazda, Beta, jeho dcéra, Ferdiš, Štefo, Poľuša, Dorka, sluhovia, Blažej, Amerikán, Svíčková, vdova, ženy (2), jeden z ľudu, muzikanti, ľud.

Kroje: sedliacke.

Rekvizity: lavička, dva máje, iná lavička, iné máje, palica, na nej kytica, modlitebná knižka, perko, palica, puška, koš, obväz, chvoje, kvety, papierové stúžky, kríž, koláče, fajka, venec.

Dej: Po skončení malej zábavy vyberania za máje, keď chasa odchodí, Katka Nováková posiela Paľka Podolských za chasou, aby sa zabavil. Medzi rečou vysvitne, že Paľkova tetka Tereza povykrikovala, že bývalý zeman Podolský svojho jediného syna pre takú žobrač nevychoval. Katke preto jej rodičia zakážu, s ním sa schádzať, on ale jasne povie všetkým, že čo sa i všetci na hlavy postavajú, Katka musí byť jeho ženou. Odveký je spor medzi dvoma rodmi: Podolskovci a Novákovci. Katka a Paľkom postavia si za cieľ vyznačený úkol: svojou láskou a manželstvom priviesť k shode celú dedinu, na ktorú tiež vplývaly neblahé pomery rodinné. Podolský však nechce o sňatku ani počuť. Keď syn nechce si vziať Betu, dcéru bohatého sedliaka Vlkoša, vyženie ho. Katka jako verná družka odchádza s ním a dvaja krutohlavci, Podolský a Novák, prežívajú peklo, ktoré si spôsobujú svojou nenávisťou. Zatiaľ Paľko s Katkou sú prijatí starou tetou Hanou na samotu „Háje“, kde spokojne v láske a svornosti, dajúc sa predtým sosobášiť, žijú požehnaní na deťoch i majetku. Otcovia nechcú o deťoch počuť, zvlášť preto, že sa domnievajú, že žijú nesosobášení. Raz však preca ich mocná túžba tiahne pod „Háj“. Je to práve na hody, keď Paľko jako rychtár odíde so ženou i s priateľmi do kostola. Starí krutohlavci prichádzajú každý s inej strany. Tam najdú milučké dve deti modliť sa za „deduškov, aby sa na nich nehnevali“, pred krížom. Keď náhodou dostane sa im sobášny list Paľka s Katkou, radostne si padnú do náručia, ktoré otvárajú aj svojim deťom a vnúčatám k najväčšej ich radosti a prekvapeniu.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.