Zlatý fond > Diela > Stručné dejiny literatúry československej po Štúra


E-mail (povinné):

Pavol Bujnák:
Stručné dejiny literatúry československej po Štúra

Dielo digitalizoval(i) Michal Garaj, Bohumil Kosa, Martin Droppa, Martin Droppa, Viera Studeničová, Dušan Kroliak, Jana Jamrišková, Darina Kotlárová, Tibor Várnagy.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 38 čitateľov

Predmluva

Knižka táto vznikla z prednášok, konaných na učiteľskom nostrifikačnom kurze. Z toho možno si vysvetliť i jej slabé stránky: náhla práca nebýva dokonalá; i jej spôsob pojednávania. Poslucháčstvo samo určovalo spôsob prednášania. Bolo treba aspon stručne namaľovať obraz literatúry v Čechách a k tomu nadviazať obraz patričného obdobia v literatúre na Slovensku. A práve takýmto spôsobom napísané dejiny literárne som pokladal za potrebné pre pomery slovenské.

Prirodzene, súc ďaleko od prameňov, mnohé som musel prevziať z druhej ruky, a tu hlavne veľké dielo Vlčkovo „Dějiny české literatúry“ mi bolo pomôckou. Iné pramene uvádzam vždy na svojom mieste. Čo ale nachodí sa v mojej knižnici, o tom utvoril som si sám mienku, a láskavý čitateľ snadno pozná, čo podávam nového alebo vlastného.

Pre seba považujem tieto Stručné dejiny literatúry československej ako kostru, na ktorú bude možno vždy navešať novšie poznatky a doplnky. Nepokladám tedy ani zďaleka knižku za neviem ako dokonalú, a že ju jednako vydávam, robím to k vôli mojím poslucháčom, a potom i k vôli niekoľkým stredoškolským profesorom, ktorí sťažujúc si, že dosiaľ vydané rozličné „stručné“ dejiny alebo „prehľady“ literatúry nevyhovujú a nemôžu byť použité ani ako pomôcky v škole, požiadali ma o napísanie a vydanie týchto prednášok.

Oddávam tedy prednášky svoje verejnosti v nádeji, že čo som chcel nimi budiť vo svojich poslucháčoch, budú budiť i v širšom obecenstve: lásku k svojeti, hrdosť na svoju národnú kultúrnu minulosť, povedomie úzkeho i literárneho príbuzenstva s českými literátmi a tak lásku a oddanosť k osvobodenej vlasti československej.

V prítomnom sväzku podávam dejiny literárne až po Štúra, tedy látku na prednáškach prebratú. Azda bude mi umožnené — ak i verejná mienka uzná za potrebné — napísať i druhú polovicu týchto dejín.

V Krupine, v októbri, roku 1922.

Pôvodca.




Pavol Bujnák

— estetik, literárny historik, kritik, filológ, predstaviteľ generácie Prúdov Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.