Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Slavomír Danko, Monika Kralovičová. Zobraziť celú bibliografiu
Stiahnite si celé dielo: (html)
Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo | 49 | čitateľov |
V dobe letnej býva zvykom v mnohých rodinách, že sa podávajú často večere studené od udenára.
Udenina ale v tejto dobe, menovite pri nastalých väčších horúčostiach, nebýva najchutnejšia, naopak, niekedy aj zdraviu škodlivá.
Pre početnejšiu rodinu býva večera taká často i neúspornou; inakšie sa nasýti rodina čo aj menším kúskom dobre pripraveného mäsa s chutnou omáčkou, knedlíkom, zemiakami alebo i zeleninou!
Teplé večere, ako sa často pripravujú, vyžadujú dlhšiu prípravu a minie sa pri nich mnoho, dnes drahého paliva; mnohé gazdinky pripravujú preto večere už pri obede a potom ich len prihrejú.
Väčšina jedál ale prihriatím trpí na chuti i výživnosti. Týmto rôznym vadám hľadíme vyhnúť prípravou rýchlych, krátkych večerí, ktorých príprava vyžaduje najviac štvrť hodiny; predpisy na také hodia sa výborne i pre úradníčky, učiteľky, pre letné byty atď.
Pri úprave rýchlych mäsitých večerí potrebujeme k podliatiu mäsa slabšiu polievku, čo len i z kostí; keď takej nemáme po ruke, vypomôžeme si hrniečkom vriacej vody, v ktorej rozpustíme Grafovú polievkovú kocku, alebo pridáme do nej lyžičku osvedčeného Grafovho korenia.
Pokrmy mäsité najlepšie a najrýchlejšie pripravíme na leštných oceľových panviciach; pokrmy ale nesmieme nechať na nich ležať, lebo by nám sčernely a dostaly nepríjemnú chuť.
Jestli chceme sporiť, tak namiesto masla alebo sadla upotrebíme dobrého čerstvého margarínu, ktorý nám nahradí maslo; vrele odporúčam margarín „Sana“, ktorý už dlhú dobu používam vo svojej kuchárskej škole a s ktorým som úplne spokojná. Za prídavok k rýchlym večeriam hodia sa výborne Zátkove halušky, väčšie fliačky a makaróny, menovite ale tie na krátko rezané, takzvané Canelony a iné podobné v obchodoch kúpené cesto, ktoré je mnoho lacnejšie ako doma pripravené — hlavná vec je pri tom ale, že to máme pripravené za niekoľko minút.
Kde je zavedený plyn, tam používame pri úprave rýchlych pokrmov plynového variča, ktorý je pravým skvostom modernej kuchyne, lebo varí rýchle, čisto, je vždy prihotovený a varí pomerne najlacnejšie.
Tu upotrebíme vždy variča dvojplamenného — na jednom plameni pripravujeme mäso — na druhom zase prívarok, tak že máme obidvoje zároveň hotové.
— autorka kuchárskych kníh a majiteľka kuchárskej školy Viac o autorovi.
Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.
Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007
Autorské práva k literárnym dielam