Zlatý fond > Diela > Korešpondencia


E-mail (povinné):

Anton Prídavok:
Korešpondencia

Dielo digitalizoval(i) Silvia Harcsová, Zuzana Šištíková, Karol Šefranko, Erik Bartoš, Dušan Kroliak, Katarína Tínesová, Bernadeta Kubová.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 55 čitateľov

Márii Prídavkovej

(11. V. 1945)

Drahá Mánička moja!

Obklad po Vašom odchode začal tak páliť, že o 3 na 4. som ho zhodil. Pravda, kašeľ trval, k večeru prišlo i zopár záchvatov soľných.

O 1 9. som dostal 1 ccm dolantinu. Zmierniť bolesť, utíšiť pichanie v boku. Ale nezaspal som, len ma to tak omráčilo kedy-tedy na chvíľu. O 3 na 11. mi vstriekla sestrička druhý ccm dol., s ktorým bez bolesti vydržal som vari do dvanástej. Nemôžem však nič konkrétneho hovoriť, lebo o hodnú chvíľu mi časy ukazovali zasa 12. Vzal som tabletku toho usp. prostr., čo doniesol Poldo. Spočiatku som nezaspal, ale potom hej — asi na 2 hodiny tichým pokojným spánkom, v boku ma vôbec nepichalo. Zo sna prebudili ma vojaci so spevom.

Okolo 7. začal som kašľať, hlen dnes je značne krvavý. P. dr. ma zajtra vezme na rtg kvôli vyskúmaniu pôvodu môjho kašľa. Dnešná skúška hlienu a bielych krviniek nie mi je ešte známa. Preberajú ma dôkladne, znova analyzovali i moč.

Dnes dopoludnia odkašľáva sa mi ľahšie, ale kašlem dosť veľa.

Teploty včera: 16.00 — 38,6°; 17.00 — 38,4°; 20.00 — 38°; 22.30 — 37,3°. Dnes: 7.00 — 37,5°; 8.30 38,2°; 13.00 38,2°; 15. h 37,8°; 16. h 37,8°.

V boku tak nepichá. Ale kašeľ je prudký. Podivné mi je, že horúčku často mávam v určitej čiastke tela.

Za mlieko ďakujem. Včera večer sestrička nalievala mi kyslého a potom zavrela kaňvu aj deklikom. Ráno som sa už neopovážil mlieko piť; bolo ešte skoro 3 l, škoda. Dnes na svačinu som mal vajíčko a čaj. Mlieko prišlo až potom. Na obed mal som veľmi dobrú zeleninovú polievku a ryžovú kašu. Potom som vypil skoro pol l mlieka.

Už sa len netráp. Drž sa statočne, všetko bude dobre.

Bozk. Váš Tono.

« predcházajúca kapitola    |    



Anton Prídavok

— básnik, rozhlasový, divadelný a osvetový pracovník, publicista, organizátor literárneho a divadelného života Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.