Zlatý fond > Diela > Dramatická literatúra 2. Hry príležitostné


E-mail (povinné):

Ferko Urbánek:
Dramatická literatúra 2. Hry príležitostné

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Pavol Tóth, Daniel Winter, Katarína Tínesová, Andrea Jánošíková, Slavomír Danko.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (rtf, html)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 39 čitateľov

Petrovič J. ml.: Všetko za národ

Časová hra z dňov oslobodenia v 3 dejstvách. Strán 55, cena Ks 4.—.

Javisko: I. a III. dejstvo: predsieň u Zámorských II. dejstvo: ráno na poli.

Osoby: Zámorský, Zámorská. Ivan a Helenka, ich deti. Jožko, Janko, Štefko, žiaci VIII. triedy, dr. Vámi (predtým Vlanský), advokát, Krkuľa, stará baba, pletkárka. Miško, starý sluha u Zámorských. Vladimír, veliteľ legionárov, Jurko, jeho sluha. Legionári, židia, židovky, Maďari, Maďarky.

Rekvizity: stôl, stoličky, pohovka, cigara, niekoľko batohov a balíkov.

Dej: Mladý Ivan Zámorský raduje sa v rozhovore s kamarátmi, študentami, že slovenský národ dosiahol svojej slobody, a dohodne sa s nimi, že odídu spoločne k legionárom, ktorí v poprevratovej dobe prišli očistiť rodné ich mesto od podvratných živlov a maďarónov. Zo slobody slovenského národa teší sa aj Ivanova sestra Helenka i jej otec, ale nijakej radosti neprejavuje advokát dr. Vámi, s ktorým sa Helenka zasnúbila, keď sa dozvedela, že jej vyvolený Vladimír ako ruský legionár padol. Helenka vytýka Vámimu jeho odrodilstvo a žiada ho, aby sa stal opäť dobrým Slovákom, pripomína mu veľké obete, ktoré priniesli za národ legionári a hrozí mu, že sa za neho nevydá, ak zostarne i naďalej odrodilcom. Keď na druhý deň padnú výstrely legionárov a slovenských dobrovoľníkov, utečú z mesta temer všetci židia, maďaróni, ale aj daktorí Slováci, ktorí sa dali zlákať dr. Vámim. Medzi nimi je aj Helenka so svojou matkou. Legionári pod heslom „Všetko za národ“ bojujú a čoskoro oslobodia mesto. S víťaznými legionármi prídu do mesta i utečenci, vráti sa s nimi aj Helenka, ktorá sa už nadobro rozišla s dr. Vámim. Starý Zámorský rád čuje túto zpravu a ešte s väčšou radosťou víta sa s Ivanom, ktorý prichádza v sprievode legionárskeho poručíka Vladimíra, o ktorom mysleli, že už je dávno mŕtvy. Pravda, najšťastnejšia je Helenka, ktorá sľubuje Vladimírovi, že ho po celý život bude v práci za národ s nadšením a obetave podporovať.




Ferko Urbánek

— dramatik, prozaik, básnik, autor vyše 50 divadelných hier s ľudovýchovným a národnobuditeľským poslaním, ktoré dodnes hrajú predovšetkým ochotnícke divadlá Viac o autorovi.



Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.