Zlatý fond > Diela > Belasý blankyt


E-mail (povinné):

Rudolf Dilong:
Belasý blankyt

Dielo digitalizoval(i) Viera Studeničová, Slavomír Kancian, Mária Hulvejová, Martin Hlinka.  Zobraziť celú bibliografiu

Stiahnite si celé dielo: (html, rtf)

Páči sa Vám toto dielo? Hlasujte zaň, tak ako už hlasovalo 56 čitateľov

Najbližšia Trstená

1

Tvoje kvety rastú kolo mňa. Pre moje ústa zbieraš med. Na celom svete si moja. Pre svoju krásu. V mestách New Yorku, ani v Londýne nežili v nádhere tvojej. Do Paríža nevkročila ešte krajšia. Tu, na kraji sveta na pár hodín cesty, si večná. Krása sa volí. Nemala si konkurentky. Nevynikli iné. Z vidieku si ratolesť. Kráčaš za nami krajinami. Tvoj úsmev je nám storočím lásky. Rusalka slnečná si. My, rodní bratia, sme z tvojho jazera víl. Kde dýchaš, každý z nás žije. Tak boli tu veľkí rodáci. Tak bol Furdek v Amerike, tak Jankola. Boli z Trstenej. Tak posielam domov svoje básne. Ty ich vieš. Všetci ich rozprávajú. Je sladkosť tvojich úst.

2

Hory a vrchy s nami sú kolo teba. Koordinuješ. Nerozsýpeme sa. Aj za ruku chytíš nás. Zladíš všetkých. Hodnoty zvážiš. Kvality dávaš. Tvoj Otčenáš je s nami na nebi i na zemi. Si v celonárodnom obraze. Mati Slovenská. Od Svätopluka až po nás. Doma si krbom. U svojich synov. V otčine si materínskym mliekom. I dnes sa rodíš. Si v prvom našom bozku. Tvoja roľa je samý klások. Všetky ústa ho chcú. Koľko je zrniek, toľko detí máš. Brázdy nás chránia. Aj keď je žatva, aj kosci. Aj fúry vozov. Aj stodoly.

3

Raz diaľky sú. Raz modlitba je. Prosíme, buď všade. K Bohu volaj. Tam sme. Vždy v živej básni výšiek. Zoči-voči s láskou. Odplekaní tebou. Mohutní v raste. Kľačíme. Pochopíš výzvu k láske. O ústa sa nám oprieš. Hladným rozumieš. Dáš jesť. Povedala si: berte si. Pašienky svoje poznáš. Spievaš. Za stolom sedím. Je na ňom váza. V každom kvietku si znova. Trváš. Pod oknom mám lúku. Nad lúkou blankyt. Roj kvetov. Nebeská skutočnosť.





Nové knihy, novinky z literatúry - posielame priamo do Vašej mailovej schránky. Maximálne tri e-maily týždenne.



Copyright © 2006-2009 Petit Press, a.s. Všetky práva vyhradené. Zlatý fond je projektom denníka SME.
Web design by abaffy design © 2007

Autorské práva k literárnym dielam   

Ďalšie weby skupiny: Prihlásenie do Post.sk Új Szó Slovak Spectator
Vydavateľstvo Inzercia Osobné údaje Návštevnosť webu Predajnosť tlače Petit Academy SME v škole
© Copyright 1997-2018 Petit Press, a.s.